Kültür

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan gençlere 3 farklı destek programı

YTB, Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının kendi kültürlerinden kopmamaları için "Çift Dilli Eğitimi Destek Programı, Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı" ve "Haftasonu Okulları Programı" olmak üzere destek programlarının müjdesini verdi.

24.03.2017 - Güncelleme : 24.03.2017
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan gençlere 3 farklı destek programı

ANKARA

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), 2017 yılı için yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik 3 farklı destek programı açıkladı.

YTB'den yapılan yazılı açıklamada, yurt dışındaki çocukların kendi kültüründen kopmadan bulundukları ülkelerde aktif bireyler olmaları için hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dillerini erken yaşta iyi öğrenebilmeleri gerektiği vurgulandı.

"Okul öncesi çift dilli eğitim"

Çocukların 0-3 ve 3-6 yaşları arasında çift dilli eğitilmelerinin gelişimlerine de büyük fayda sağladığı ifade edilen açıklamada, "Çift dilli eğitimi destek programı ile yurt dışında yaşayan çocuklarımızın hem bulundukları ülke dilinde hem de anadillerinde yetkinlik kazanmaları amacıyla okul öncesi çift dilli eğitimin teşvik edilmesi amaçlanıyor." denildi.

"Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri" programıyla 30 gencin 10 gün süreyle, Türkiye'nin kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme imkanı bulduğu belirtilen açıklamada, "Program kapsamında ülkemizdeki tarihi ve kültürel mekanlara yönelik ziyaretlerin yanı sıra tarih, kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet temalı seminer ve atölye çalışmaları da yer alıyor." ifadeleri kullanıldı.

Yurt dışında devam ettikleri okullarda yeterli düzeyde Türkçe dil ve kültür dersleri alamayan çocuk ve gençler için de "Hafta Sonu Okulları Programı" ilan edildiği anımsatılan açıklamada, şunlara yer verildi: "Program kapsamındaki projelerde, hafta sonu kurs programlarının haftada 5 saat olmak üzere en az 32, en fazla 40 hafta sürecek şekilde hazırlanması öngörülüyor. Ders içeriği olarak, haftada 2 saat Türkçe, 1 saat tarih, 1 saat din kültürü ve 1 saat kültür-sanat dersleri planlanıyor. Oluşturacak sınıflarda eğitim görecek öğrencilerin yaş aralığının ise 6-9, 9-12, 12-15, 15-18 şeklinde olması ve sınıfların 15-25 kişilik gruplardan oluşması gerekiyor. Proje takviminin, projenin uygulandığı bölgedeki ilk ve orta öğretim takvimi ile uyumlu olması bekleniyor. Programın süresi ise en fazla 12 ay olarak belirlendi."

Başvurular internet üzerinden yapılacak

Açıklamada, "Çift Dilli Eğitimi Destek Programı, Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı" ve "Haftasonu Okulları Programı" için başvuruların ilan edilen tarihlerde, "proje.ytb.gov.tr" internet adresi üzerinden yapılabileceği, programlara ait başvuru rehberlerine de "www.ytb.gov.tr" adresinin "proje destekleri" bölümünden erişilebileceği bildirildi.

Muhabir: Meltem Bulur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın