Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,213.79
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
71,262.00
BIST 100
9,075.66
Kurumsal Haberler

"Istanbul Photo Awards 2016" sergisi açıldı

Anadolu Ajansının bu yıl ikincisini düzenlediği "Istanbul Photo Awards 2016" yarışmasının ikinci sergisi, İstanbul'da açıldı.

02.06.2016 - Güncelleme : 03.06.2016
"Istanbul Photo Awards 2016" sergisi açıldı Anadolu Ajansının düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"ın ödüllü fotoğraflarından oluşan sergi, Fatih Belediyesi İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde açıldı. Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin (sağ2) Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir (solda), AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ (sağda) ve AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel (sol2) katıldı. (Bülent Doruk - Anadolu Ajansı)

İSTANBUL

Anadolu Ajansının (AA) bu yıl ikincisini düzenlediği, uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"ın ikinci sergisi açıldı.

"Istanbul Photo Awards 2016"da ödül alan ve finale kalan fotoğrafların yer aldığı sergi, İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, düzenlenen yarışma ve sergiden dolayı Anadolu Ajansının yöneticilerini ve çalışanlarını kutladı.

Şahin, 2015 yılının, dünyada birçok önemli olaya sahne olduğunu hatırlatarak, "Sergide, sanat anlamında çok güzel eserler gördük. Onun ötesinde, daha ikincisini düzenledikleri bir fotoğraf yarışmasında, dünya çapında bir saygınlık kazanmış olmak ve o anlamda ilgi görmek gerçekten onur verici." dedi.

"Istanbul Photo Awards" yarışmalarında dereceye girenlerin aynı zamanda "Pulitzer" ödülü de aldıklarını dile getiren Vali Şahin, şöyle konuştu:

"İşimizi ciddi tutarsak, işimize önem ve değer verirsek ama ondan önemlisi kendimize güvenirsek sonuç alırız. Anadolu Ajansı bildiğim kadarıyla dünyanın en eski ajansları içerisinde, 96 yıllık bir hikayesi var. Bugün Anadolu Ajansı geldiği nokta itibariyle, devletin resmi sesi olmaktan öte, güvenilir bir haber kaynağı haline dönüştü."

"Dünya çapında bir organizasyon"

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Anadolu Ajansına teşekkür ederek, "Dünya çapında bir organizasyon. Dünya çapında dereceye girmiş fotoğraf sanatçılarının, haber fotoğrafçılarının, birbirinden güzel eserlerinin sergilenmesi konusunda gösterdikleri olağanüstü başarı bence takdire değer bir başarı." ifadesini kullandı.

AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ ise fotoğraf müzesini kurarak, fotoğrafı ve fotoğraf sanatçılarını buluşturmasından dolayı Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e teşekkür etti.

AA'nın dünyada örnek ve model bir haber ajansı olmayı planladığını dile getiren Kızıldağ, "Anadolu Ajansı, 1920 yılında kurulduğunda, dünyaya hakikaten çok önemli bir gücü göstermek için planlanmış, o günkü vizyonun bir ürünüdür. 100. yılını doldurmaya 4 yıl kaldığı bu dönemde, dünyanın 5'ten büyük olduğunu gösterecek olan habercilik anlayışını sergilemeye devam ediyor." diye konuştu.

Kızıldağ, AA'nın dünyadaki koşullara ayak uydurduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"'Dünya nasıl çalışıyorsa, haberi nasıl aktarıyorsa, nasıl fotoğraflar çekiyorsa, bunları medyaya nasıl servis ediyorsa, bunları dünya kamu diplomasisi açısından nasıl değerlendiriyorsa bir bütün olarak ele alacağız' dedik. Kurumsal kalitede bütünlüğü ilke edindik. Bundan dolayı da en alttaki arkadaşımızdan, en tepede bulunan yönetici arkadaşlarımıza herkes, ajansın kalitesiyle ilgili olarak eşit olarak sorumluluk sahibi."

Sergi açılışına, AA Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Türker Pirtini ve Bahadır Saraçgil, Uluslararası Operasyonlar Direktörü İbrahim Yumaklı, Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, AA yöneticileri ve çalışanları, Fotoğraf Müzesinin kurucusu Gültekin Çizgen, fotoğraf sanatçıları ve gazeteciler katıldı.

13 bin başvuru değerlendirilmişti

"Istanbul Photo Awards 2016"nın, haber fotoğrafçılığının önde gelen isimlerinden oluşan jürisi Mart ayında bir araya gelerek, dünyanın birçok yerinden gelen yaklaşık 13 bin başvuruyu değerlendirmişti.

Ön elemelerin ardından, jüri üyeleri içerik, estetik ve teknik açıdan, 2015'te dünyada yaşanan olayların, en güçlü fotoğraflarını seçti.

"Istanbul Photo Awards 2016" yarışmasında, Suriyeli fotoğrafçı Abd Doumany'nin "Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı" başlıklı fotoğrafı, uluslararası jüri tarafından "Yılın Fotoğrafı" ödülüne layık görülmüştü.

Sergey Ponomarev, New York Times için çektiği "Sığınmacılar" adlı fotoğrafı ile "Tekil Haber", Santi Palacios, Getty Images için çektiği "Avrupa’ya Ulaşmak İçin Riske Atılan Hayatlar" başlıklı fotoğrafı ile "Seri Haber" kategorilerinde birincilik ödülünün sahibi olmuştu.

Ian MacNicol, "Kalp Şeklinde" başlıklı fotoğrafı ile "Tekil Spor" ve Valery Sharifulin, "Savaşçının Tarzı" başlıklı fotoğrafı ile "Seri Spor" dalında birincilik ödülü almıştı. Minzayar Oo ise "Onur Ödülü" kazanmıştı.

Pulitzer ödülleri

Suriye'deki savaştan kaçan ve Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin Ege Denizi'nde karşılaştıkları dramı anlatan "Sığınmacılar" adlı fotoğrafı ile Istanbul Photo Awards'ta "Tekil Haber" dalında birincilik ödülünün sahibi olan New York Times'ın serbest fotoğrafçısı Sergey Ponomarev, aynı fotoğrafla Pulitzer ödülünü de kazanarak yıla damgasını vurmuştu. 

AA'nın ilk olarak geçen yıl düzenlediği yarışmada "Yılın Fotoğrafı" seçilen haber fotoğrafı da akabinde Pulitzer ödülünü kazanmıştı. Avustralyalı fotoğrafçı Daniel Berehulak, Ebola salgınıyla ilgili Liberya'da çektiği dramatik fotoğrafı ile Pulitzer'e layık görülmüştü.

Sergi, 26 Haziran'a kadar gezilebilecek. 

Muhabir: Musa Alcan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın