Gündem, Kurumsal Haberler

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon: İşbirliğinde gelecek vadeden alanlara ağırlık vermeliyiz

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, "KEİ'nin 25. yıl dönümü bazı muhasebelerin yapılması için de uygun bir vesiledir ve iş birliğimizin hangi alanlarının daha gelecek vadettiğini belirleyerek bu alana ağırlık vermemiz gerekmektedir" dedi.

Meltem Bulur  | 22.05.2017 - Güncelleme : 22.05.2017
Moldova Cumhurbaşkanı Dodon: İşbirliğinde gelecek vadeden alanlara ağırlık vermeliyiz

Ankara

İSTANBUL

Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, bu yıl Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. yıl dönümünün kutlandığını belirterek, "Bu, bazı muhasebelerin yapılması için de uygun bir vesiledir ve iş birliğimizin hangi alanlarının daha gelecek vadettiğini belirleyerek bu alana ağırlık vermemiz gerekmektedir." dedi.

KEİ'nin 25. Yıl Dönümü Zirvesi’nde konuşan Dodon, Moldova’nın, Türkiye’nin başkanlığını başarılı bir dönem olarak gördüğünü ifade etti.

Ülkesinin gerek Avrasya Ekonomik İşbirliği Örgütü içinde gözlemci olarak gerekse KEİ’de çalışmalarını önemseyerek sürdürdüğünü dile getiren Dodon, bunun yanı sıra kültür, bilim, terörizm ve insan kaçakçılığıyla mücadele konularındaki çalışmalara ağırlık verdiklerini vurguladı.

Dodon, KEİ kapsamında yürütülen çalışmalarda devamlılık çerçevesinde önceki dönemdeki çalışmaların devam ettirildiğini belirtti.

Bu teşkilatta her şeyden önce tarım ve sanayi alanlarında iş birliğine ağırlık verdiklerini anlatan Dodon, ticari süreçlerin kolaylaştırılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Zirveye katılan birçok ülkeyle ikili anlaşmalarının bulunduğunu aktaran Dodon, geçen sene Türkiye ile ticaretin kolaylaştırılması amacıyla iş birliği anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.

Moldova’nın geçen yıl bütün ihracatının yüzde 48’ini KEİ üyesi ülkelere yaptığının altını çizen Dodon, “Yani ithalatta da ihracatta da buradaki ülkeler bizim dış ticaret hacmimizin neredeyse yarısını teşkil etmektedir.” diye konuştu.

Moldova’nın yeni mekanizmaları ve finansman kaynaklarının oluşturulmasını istediğini belirten Dodon, Rusya’nın bu kapsamda 1 milyon dolar proje geliştirme aracı sunmasını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Dodon, şöyle devam etti:

"İş birliği sürecinin hızlandırılması, enerji etkinliği, ulaştırma ve altyapı alanında çalışmalar ve Karadeniz havzasında çevrenin korunması, turizmin gelişmesi ve kültürel mübadele önem taşıyor. KEİ platformunda Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki iş birliği de önemli. Bu yıl KEİ 25. yıl dönümünü kutlamaktadır. Bu, bazı muhasebelerin yapılması için de uygun bir vesiledir ve iş birliğimizin hangi alanlarının gelecek vadettiğini belirleyerek bu alana ağırlık vermemiz gerekmektedir. Moldova burada bazı faaliyetlerin etkinliğini artırma adına değişikliklere gidilmesi gerektiğini düşünmektedir. Siyasi, ekonomik ve sosyal süreçlerin ne kadar hızla geliştiğini görüyoruz. Bu kapsamda teşkilatımızda değişen, gelişen koşullar göz önünde bulundurulmalıdır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın