Dolar
32.37
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,573.50
BTC/USDT
70,815.00
BIST 100
9,079.97
Politika, Kurumsal Haberler

Türkeş: KEİ günümüzün sürekli değişen ortamına ayak uydurmalı

Başbakan Yardımcısı Türkeş, KEİ'nin günümüzün sürekli değişen ortamına ve sınamalarına ayak uydurmasının artık bir ihtityaç olduğunu belirterek "BM, Avrupa gibi yapılar bile reforma gitme ihtiyacı duymuşlarsa, bunu biz niye yapmayalım?" dedi.

Andaç Hongur  | 21.05.2017 - Güncelleme : 22.05.2017
Türkeş: KEİ günümüzün sürekli değişen ortamına ayak uydurmalı

Istanbul

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve AA'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcı olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na başkanlık yaparak, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Son 25 yıldır sağlanan başarıları dile getirmenin, KEİ'nin eksikliklerini görmeye engel olmaması gerektiğini vurgulayan Türkeş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çünkü bugünün dünyası 1990'lar gibi değildir. Günümüzde artık teknoloji gelişmiş, iletişim hızlanmış, bürokrasi daha dinamik olma ve çabuk hareket etme eğilimine girmiştir. Uluslararası olaylar ve ekonomik dengeler, 25 sene öncesine göre daha hızlı gelişmektedir. Sadece ekonomide ve dış politikada değil, istihdamdan iş güvenliğine, ulaştırmadan çevre ve enerjiye, tarımdan gümrük uygulamalarına kadar bir çok alanda yeni ve modern yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. KEİ'nin günümüzün sürekli değişen ortamına ve sınamalarına ayak uydurması artık bir ihtiyaçtır. KEİ'nin 25. yaş gününü örgütün kendini yenileyip tazelemesi bakımından bir kilometre taşı olarak düşünmeliyiz. Dünya ölçeğine baktığımızda Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi devasa uluslararası yapılar bile kendilerini yenileyip reforma gitme ihtiyacı duymuşlarsa, bunu biz niye yapmayalım? Elbette bu konuda hepimizin mutabakatına dayalı, tüm üye devletlerin içine sinen bir anlayışla hareket etmeliyiz. Biz, Türkiye olarak KEİ'de reformdan yana olan bir ülkeyiz. Örneğin KEİ'de dönem başkanlığı süresinin 6 aydan 1 yıla çıkarılmasının hem dönem başkanı olan ülkeye daha rahat hareket etme fırsatı vereceğini hem de KEİ toplantılarına katılım düzeylerini artıracağını düşünüyoruz. KEİ'nin daha etkin ve verimli örgüt haline getirilmesi konusunda hepimiz mutabık isek, bu yöndeki gayretlerimizi 2017 yılı boyunca devam ettirmemizin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda tüm KEİ ülkelerini yapıcı bir diyalog içinde çalışmalarımızı sürdürmeye davet ediyorum."

"Sürdürülebilir kalkınma konusunu dönem başkanlığımızın ana teması olarak belirledik"

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, uluslararası toplumun Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gelecek 15 yılın önceliği olarak belirlediğini hatırlatarak, "Biz, her ülkenin ve her uluslararası kuruluşun, 2030 hedeflerine ulaşılması konusunda kendi çapında da olsa katkı sağlaması gerektiği görüşündeyiz. Bu inanç doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma konusunu 1 Ocak'tan bu yana üstlenmekte olduğumuz KEİ dönem başkanlığımızın ana teması olarak belirledik. Ticari ve ekonomik kalkınma, tarım, KOBİ'lerin güçlendirilmesi, finans ve bankacılık, enerji, eğitim ve turizm konularına özel önem atfettik." dedi.

Söz konusu önceliklere paralel olarak Türkiye'nin dönem başkanlığı boyunca sektörel anlamda 3 bakanlar toplantısı gerçekleştirileceğini dile getiren Türkeş, 10 gün önce ekonomi bakanları toplantısının, geçen hafta da tarım bakanları toplantısının İstanbul'da yapıldığını, 21 Haziran'da da sağlık bakanları toplantısının düzenleneceğini belirtti.

Yarın kabul edilecek zirve bildirisini hazırlarken, sürdürülebilir kalkınma konusunun özel olarak vurgulandığının ve katılımcıların katkılarıyla zenginleştirildiğinin altını çizen Türkeş, "Biliyoruz ki Karadeniz havzası bugün Avrasya'nın merkezindeki kilit konumu, zengin doğal ve beşeri kaynakları, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda ön plana çıkan bir coğrafyadır. Bu durum KEİ çalışmaları için de eşsiz bir zemin sağlıyor. Eğer bizler, örgütümüzün proje odaklı boyutunu daha fazla ön plana çıkarır, bölgemizin zengin potansiyelini iyi kullanabilirsek, hem sokaktaki insanımız için artı değer yaratmış hem de Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması konusunda ciddi katkıda bulunmuş oluruz." ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından KEİ'nin yeni yerleşkesinin açılış töreninin yapılacağını bildiren Türkeş, çağın gereklerine uygun, bir uluslararası örgüte yakışır şekilde yapılan yeni ofisin uzun yıllar KEİ Sekretaryasına en iyi şekilde hizmet vermesini diledi.

Muhabir: Andaç Hongur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın