Dolar
32.33
Euro
34.91
Altın
2,215.16
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
71,227.00
BIST 100
9,055.50
Politika

Bahçeli: Anayasa çalışmalarında önemli ölçüde mesafe katedildi

MHP Genel Başkanı Bahçeli "Anayasa çalışmalarına ilişkin "Önemli ölçüde mesafe katedildi. Yakın bir sürede, TBMM Anayasa Komisyonuna geleceğini tahmin ediyorum. En kısa zamanda Başbakan ile görüşme ihtimali kuvvetlidir" dedi.

29.11.2016 - Güncelleme : 29.11.2016
Bahçeli: Anayasa çalışmalarında önemli ölçüde mesafe katedildi

TBMM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, terörizmle mücadelenin çok boyutlu bir şekilde icra edildiğini, Türkiye'nin, milli bekasını korumak için bütün milli güç unsurlarını seferber ettiğini bildirdi.

Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan Türk askerlerine 24 Kasım'da düzenlenen saldırının sorumlularının Türkiye'ye teslim edilmesini isteyen Bahçeli, şu görüşleri dile getirdi:

"Bir kıvılcım Türkiye-Suriye arasındaki gerilimi daha da şiddetlendirecek, silahlı bir çatışmaya dönüştürecektir. Bu ihtimali görerek soğukkanlı olmak durumundayız. Panik içinde hareket etmeden askeri ve diplomatik imkanları eşgüdüm halinde kullanmalıyız. Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörizmin belini kırmak Türkiye için altın fırsattır. Bu fırsatı tepmemiz akıl ve mantık işi değildir. Güney sınırlarımız boyunca çizilmek istenen ihanet ve melanet haritalara izin verilmemeli, terör koridoru olarak düşünülen alanlar teröristlere sadece mezar yapılmalıdır. Tarih boyunca kahraman milletler, varlıklarını daima ya çilelerle, mihnetlerle yahut kanları ile ödeye gelmişlerdir. Türk milleti gazidir, kahramandır, çileye katlanır, mihnete dayanır, tertemiz kanını kutlu varlığının istikbali için seve seve döker; ama bilinsin ki, hak bildiği yoldan dönmez, geleceğini ise asla pazarlık konusu yapmaz. Herkes ayağını denk alsın; aziz milletimiz yeri geldiğinde pireyi gözünden, çakalı göğsünden vurmaktan korkmayacaktır."

"El mi yaman bey mi yaman gösterelim"

Avrupa Parlamentosunun Türkiye kararına da değinen Bahçeli, "24 Kasım'da Avrupa Parlamentosu yozlaşmış niyetini yeniden göstermiş, aldığı karar tarihe kara bir leke gibi kazınmıştır. Avrupa zihniyeti Türk ve Türkiye düşmanlığını bir kez daha teyit etmiştir. 15 Temmuz'da Türkiye'yi duymayan, görmeyen, darbe teşebbüsüne tepki göstermeyen yanlı ve çarpık Avrupa zihniyeti, Türkiye’nin iç işlerine karışıp lafta yürüyen müzakerelerin dondurulması için tavsiye kararı almıştır." ifadesini kullandı.

Bahçeli, AP'nin tavrının bir tehdit ve korkutma teşebbüsü olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Avrupa Parlamentosu madem idam cezasını istemiyor, bunu ilişkilerin sonlandırılması için bahane görüyor; o zaman yarından tezi yok, AKP idam cezasıyla ilgili kanun teklifini TBMM'ye taşımalıdır. El mi yaman bey mi yaman muhataplarına gösterelim, hepsini birden yıldırım vurmuşa çevirelim. Türkiye’nin kukla devlet olmadığını, onun bunun icazet ve iznine tabi bulunmadığını karşımızda sıra sıra dizilmiş yaşlı kıta temsilcilerine ispat edelim. Avrupa Parlamentosu OHAL'i eleştirirken hiç utanmıyor. Merak ediyoruz, aynı dozdaki eleştiriyi Fransa'ya yapmak söz konusu parlamentonun aklından geçmiş midir? 15 Temmuz'da, Ankara suikasta uğradı, çatısı altında olmaktan iftihar ettiğimiz Gazi Meclise kurşunlar, bombalar yağmur gibi yağdı. Avrupa Parlamentosu ne konuşuyor, kime ne anlatmaya çalışıyor? Allah etmesin, vatan işgal mi edilseydi? Türkiye iç savaşa mı girseydi? Ne yapacaktık, Haçlı kafilesinin son kalıntılarına bu toprakları mı çiğnetecektik? Bu ne utanmazlıktır? Bu ne aymazlık, bu ne şuursuzluktur?"

"Batıdan kopmayalım, doğuya sırt dönmeyelim"

Tüm bunlar olurken, AB'nin karşısına alternatif olarak Şanghay İşbirliğini Örgütünü çıkarmanın ve bununla dengelemenin klasik ve eski bir taktik olduğunu belirten Bahçeli, "Biz AB'ye muhtaç olmadığımız gibi Şanghay meraklısı da değiliz. Türk'üz, Türkçüyüz, Turan'ın sevda ve hedefindeyiz. Ne Avrupa Birliği, ne Şanghay İşbirliği, biz diyoruz ki sonuna kadar Türk birliği." dedi.

'Anayasa çalışmalarında önemli ölçüde mesafe katedildi'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, grup toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Anayasa çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Bahçeli, AK Parti'nin önerisinin daha önce MHP'ye ulaştığını hatırlattı.

MHP ve AK Parti'nin konuya ilişkin görevlendirdiği hukukçuların uzun süre çalıştığına dikkati çeken Bahçeli, "Önemli ölçüde mesafe katedildi. Yakın bir sürede, bir iki pürüz de aşıldıktan sonra, TBMM Anayasa Komisyonuna geleceğini tahmin ediyorum. En kısa zamanda Başbakan ile görüşme ihtimali kuvvetlidir." diye konuştu.

Bahçeli, anayasa çalışmalarında Cumhurbaşkanının partisiyle bağı noktasında ortaya çıkan pürüze ilişkin yorumları nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye, "Bir iki ufak pürüz demiştim, herhalde o kapsamda aldınız." karşılığını verdi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in kendisi hakkındaki açıklamalarının sorulması üzerine Bahçeli, Türkeş'in açıklamalarını bir defa okuduğunu söyledi.

Bu konunun değerlendirmesini Adalet ve Kalkınma Partisine bıraktığını ifade eden Bahçeli, "Özellikle 64. Hükümet'in kuruluşu sırasında MHP'nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlerinken Ahmet Davutoğlu hükümetinin Başbakan Yardımcısı olma hikayesini Ahmet Davutoğlu anlatırsa, zannediyorum bunu da anlatmış olur." dedi.

"OHAL'e desteğimiz tamdır"

Devlet Bahçeli, bir soru üzerine, 15 Temmuz terörizmi, darbe teşebbüsü veya kalkışma hareketinin kökü kazınıncaya kadar, PKK, PYD, DHKP/C, DEAŞ gibi terör örgütleri Türkiye'den atılıncaya kadar OHAL'in devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ülkenin istikrar ve huzura kavuşmasının önemine dikkati çeken Bahçeli, "OHAL'in devamı ve süresi hükümeti ilgilendiren bir konudur. Eğer bunlarda başarı sağlandığına inanıyorlarsa kaldırmayı düşünebilirler. Ama MHP olarak OHAL'e desteğimiz tamdır ve devamından yanayız." dedi.

Referandum OHAL şartları durumunda mı olması gerektiği sorusuna da Bahçeli, "OHAL olduğu zaman her gün evinizden çıkıyorsunuz, gazeteye geliyor, çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz, birtakım teşebbüslerde bulunuyorsunuz. Bir ara da sandığa gidip oyunuzu verebilirsiniz. Mahsurlu tarafı neresi yani?" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.