Politika

Bakan Çelik'ten AB'ye "terörle mücadelede somut eylem" çağrısı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Türkiye'nin terörle mücadelesinin kararlılıkla süreceğini belirterek, bu konuda AB'nin tüm kurumlarını somut eylemlerle yanlarında görmek istediklerini dile getirdi.

Hasan Esen  | 29.06.2016 - Güncelleme : 29.06.2016
Bakan Çelik'ten AB'ye "terörle mücadelede somut eylem" çağrısı

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye'nin terörle mücadelesinin kararlılıkla süreceğini, bu konuda AB'nin tüm kurumlarını somut eylemlerle yanlarında görmek istediklerini bildirdi.

Brüksel'de temaslarda bulunan Çelik, ilk olarak Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber ile görüştü. AP'de gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren görüşmenin sonunda Çelik, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Muhataplarıyla İstanbul'daki terör saldırısının ardından olağan gündemin yanı sıra terör meselesini ayrıntılı bir biçimde ele aldıklarını kaydeden Çelik, "Özellikle Avrupa barışının, Avrupa değerlerinin temsil edildiği kurumların bulunduğu Brüksel'den bu mesajın kuvvetli bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bütün Avrupa Birliği kurumlarının başkanları çok güçlü bir şekilde bu terör eylemlerini kınadıklarını ve Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade ettiler. Fakat dünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklamasında olduğu gibi artık dayanışmanın ötesine geçmemiz lazım. Somut olarak neler yapabileceğimizi konuşmamız lazım." dedi.

"Sadece dayanışma yetmez"

Göç krizinde olduğu AB ve Türkiye'nin yakın işbirliğinin, tek bir ortak akıl ve ortak eylem planı ile hareket etmesinin küresel bir sorunu nasıl çözebileceğini gösterdiğini dile getiren Çelik, "Dolayısıyla daha büyük bir mesele haline gelen, Avrupa değerleri ve insanlığın temel değerlerini tehdit eden bu terör olgusuna karşı da ortak eylem planı gerçekleştirmeliyiz. Sadece dayanışma yetmez. Sadece ortak söylemler kullanmak yetmez. Ortak bir eylem planı gerçekleştirmeliyiz." diye konuştu. 

Brüksel'den, AB kurumlarından yükselecek seslerin ve bu kurumların Türkiye ile dayanışma içinde olmalarının öneminin büyük olduğuna işaret eden AB Bakanı, "Ama DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleri arasında ayrım gözetmeksizin, birini diğerinden öncelemeksisizin, hepsine karşı bir ortak eylem planı ortaya koymak gerektiğini, bunun Türkiye'nin güvenliği kadar Avrupa'nın da güvenliğini ve dünyanın güvenliğini ilgilendiren bir konu olduğunu muhataplarımızla da açık bir biçimde paylaşıyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hasan Esen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.