Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,215.50
ETH/USDT
3,570.70
BTC/USDT
70,424.00
BIST 100
9,044.54
Politika

Bakan Fakıbaba'dan Kılıçdaroğlu'na yanıt

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, "Sayın Kılıçdaroğlu, Sırbistan'dan yapılması düşünülen et ithalatıyla alakalı doğru olmayan iddialarla kamuoyunu yanlış bilgilendirip olumsuz algı oluşturmaya devam etmektedir." dedi.

14.11.2017 - Güncelleme : 14.11.2017
Bakan Fakıbaba'dan Kılıçdaroğlu'na yanıt

ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sırbistan'dan yapılması düşünülen et ithalatıyla alakalı doğru olmayan iddialarla kamuoyunu yanlış bilgilendirip olumsuz algı oluşturmaya devam etmektedir. İddia ettiği gibi ithal edilecek etlerin besmelesiz kesilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu. 

Fakıbaba, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, partisinin bugünkü TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, et ithalatı ve tarım politikası konusundaki sözlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun, Sırbistan’dan yapılması düşünülen et ithalatına ilişkin doğru olmayan iddialarla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, olumsuz algı oluşturmaya devam ettiğini belirten Fakıbaba, "Bu iddiaların gerçek olmadığını ifade etmemize rağmen, aynı iddialarını bilerek ve kasıtlı olarak sürdürmeye çalışması iyi niyetli bir yaklaşım değildir." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, ithal edilen ya da edilecek sığırların kesimi, parçalanması ve paketlenmesi gibi sağlık muayene işlemlerinin, Bakanlıkça resmi olarak görevlendirilmiş veteriner hekimlerin gözetiminde ve İslami usullere göre yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği gibi ithal edilecek etlerin besmelesiz kesilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. Ayrıca Sırbistan’dan gerçekleşmiş bir ithalat söz konusu değildir. Gerçekleşse dahi bu şartlar çerçevesinde yapılacaktır. Ülkenin bir tarım politikasının olmadığı, 'cep doldurma' politikasının olduğu şeklindeki iddiasını tekrarlaması da hezeyandan başka bir şey değildir. Hükümetlerimiz döneminde verilen destekler ve yürütülen projelerle hayvan varlığımızda ciddi artışlar yaşanmıştır. 2002-2016 döneminde kırmızı et üretimimiz yüzde 179 artışla 421 bin tondan 1 milyon 173 bin tona yükselmiştir. Son 7 yılda ise, iddia edildiği gibi üretimimiz azalmamış bilakis artmıştır. 2010 yılında 11 milyon 455 bin olan büyükbaş hayvan sayımız, yüzde 24,2’lik bir artışla 2016 yılında 14 milyon 222 bine yükselmiştir."

Et tüketiminin farklı sebeplerden dolayı artış gösterdiğine işaret eden Fakıbaba, bu artıştan kaynaklı ortaya çıkan arz açığının giderilmesi ve et fiyatlarının kontrol edilemez şekilde artmaması amacıyla zaman zaman ithalat yapıldığını belirtti.

Fakıbaba, et ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanmasını sağlamak amacıyla Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde ciddi projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini vurgulayarak, şu görüşlerini aktardı:

"Ana muhalefet partisinin genel başkanlığını yürüten Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu şekildeki beyanlarla kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye çalışmasını ve bunu da alışkanlık haline getirmesini ülkemiz adına üzüntü verici bir durum olarak görüyorum. Değerlendirmeyi aziz milletimizin takdirine bırakıyorum."

Muhabir: Merve Özlem Çakır

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın