Politika

Başbakan Davutoğlu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü.

06.02.2016 - Güncelleme : 09.02.2016
Başbakan Davutoğlu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüştü Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü.

ASTANA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü.

Akorda Devlet Başkanlığı Sarayı'nda, büyük bölümü baş başa gerçekleşen görüşme, 2 saat 40 dakika saat sürdü.

Davutoğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Kazakistan'a her gelişinde kendisini öz vatanındaymış gibi hissettiğini söyledi.

Başbakan olarak Kazakistan'a ilk ziyaretini yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Dışişleri Bakanı olarak Kazakistan'ı çok ziyaret ettim. Ayrıca bu yıl Kazakistan'a ilk resmi ziyareti yapan devlet adamı olmaktan da gurur duyuyorum. Kazakistan'ın 25. bağımsızlık yılı bizim için de onur yılıdır. Sizin liderliğinizde, bir aksakallı olarak, Kazakistan'ın kaydettiği her gelişmeyi kendi gelişmemiz olarak görürüz. Aksakallı olarak Türk-Kazak ilişkilerine yaptığınız katkı dolayısıyla da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile yaptığı ilk görüşmede Özal'a "Türkiye'de kaç kazak var" sorusunu yönelttiğini anımsatan Davutoğlu, "Sayın Özal o zaman 'Ben dahil 70 milyon Kazak var' demişti. Nüfus sayımını yeni yaptık. Şimdi de ben dahil 78 milyon 600 bin Kazak'tan size selam getirdim" dedi.

Davutoğlu, Nazarbayev'in "Mültecilerle nüfusunuz çoğaldı" sözleri üzerine, "Onları da Kazak sayabiliriz. Onların arasında da çok sayıda Türk kökenli var" ifadesini kullandı.

Masimov ile biraraya geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile de  yaklaşık 1 saat görüştü. Daha sonra heyetlerarası görüşmeye geçildi.

Başbakan Davutoğlu, heyetlerarası görüşmede yaptığı konuşmada, ortak kültürün yanında ortak stratejik çıkarları olan ve birbirini bütünleştiren coğrafyalarda olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla Kazakistan'a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade eden Davutoğlu, bu ziyaretin ilk olmakla birlikte son da olmayacağını belirtti.

Türkiye ile Kazakistan'ın birbiriyle çok yakın ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye ile Kazakistan ortak sınırımız olmamakla birlikte komşu ülke saydığımız iki dost ülkedir. Kazakistan'ın bağımsızlığından sonra Türkiye ile Kazakistan arasında ilişkiler en üst düzeye yükselmiş ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği kurulmasıyla en üst düzeye çıkmıştır. Sayın Nazarbayev'i de bu çerçevede önümüzdeki aylarda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

Heyetlararası görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Ali Sarıkaya, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı.

Muhabir: Mümin Altaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.