Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,569.90
BTC/USDT
70,385.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Başbakan Yardımcısı Akdağ: Almanlar yanlış bir gerginlik politikası izliyorlar

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Gabriel'in açıklamaları hakkında, "Almanlar yanlış yapıyorlar. Yanlış bir gerginlik politikası izliyorlar. Umut ederim ki bunlardan vazgeçerler." dedi.

20.07.2017 - Güncelleme : 20.07.2017
Başbakan Yardımcısı Akdağ: Almanlar yanlış bir gerginlik politikası izliyorlar Fotoğraf: AA/Fahrettin Gök

ERZURUM

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in açıklamalarına ilişkin, "Almanlar yanlış yapıyorlar. Yanlış bir gerginlik politikası izliyorlar. Umut ederim ki bunlardan vazgeçerler. Biz işin rasyonel politika tarafına çok önem veriyoruz. Elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz ama hakikaten bunları zedeleyebilecek ifadeler zikredildiğinde de bunları kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.

Akdağ'ı, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in annesinin cenaze törenine katılmak üzere geldiği Erzurum Havalimanı'nda, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer yetkililer karşıladı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, burada gazetecilerin soruları üzerine, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in "Türkiye politikasını yeniden düzenlememiz gerekiyor." şeklindeki açıklamasına değinerek, şunları söyledi:

"Almanlar yanlış yapıyorlar. Yanlış bir gerginlik politikası izliyorlar. Umut ederim ki bunlardan vazgeçerler. Biz işin rasyonel politika tarafına çok önem veriyoruz. Elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz ama hakikaten bunları zedeleyebilecek ifadeler zikredildiğinde de bunları kabul etmemiz mümkün değildir."

Akdağ, bir gazetecinin, görevi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'ten devraldığını ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yıl dönümü dolayısıyla Kıbrıs sorununun gündemde olduğunu hatırlatması üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Görev tanımlamaları hangi başbakan yardımcımızdan görevi devraldığımızla doğrudan alakalı değil. Onları, Sayın Başbakanımız yeni baştan tanzim edecekler. O zaman kendi görev alanlarımızı tam bilmiş olacağız. Ama Kıbrıs konusu hepimizin çok yakından takip ettiği bir konu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve orada yaşayan kardeşlerimiz, elbette Rum tarafının ya da Yunanistan'ın baskılarına maruz bırakılamaz."

"Kıbrıs konusunda çözümden yanayız"

Türkiye'nin KKTC'deki garantörlüğüne işaret eden Akdağ, "Türkiye'nin garantörlük hakkı, oradaki eşit iki toplum olma hususundaki kararlılığı mutlaka devam edecek. Orada da benim umudum adeta arkalarına aldıkları bazı Avrupalı ülkeler ve Avrupa Birliği sebebiyle şımarıkça bir tutumun terk edilmesidir. Biz çözümden yanayız. Başından beri böyle olduk. Bundan sonra da hep çözümü kollayacağız, hep çözümün peşinden gideceğiz ama oradaki soydaşlarımızın hukukuna da asla halel getirmeyeceğiz, getiremeyiz." diye konuştu.

"Bütün bu yaptığımız görevler aslında bir bütünün parçası"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, başbakan yardımcılığı görevini devraldıktan sonra ilk kez memleketi Erzurum'a geldiğinin hatırlatılması üzerine, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Başbakan Binali Yıldırım ile hamlelerine devam ettiğini söyledi.

Asıl olanın Türkiye'nin yürüyüşünü, vatandaşın huzuru ve refahını sağlayacak şekilde devam ettirmesi olduğunu dile getiren Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu yaptığımız görevler aslında bir bütünün parçası. Bir gemi düşünün, büyük bir hizmet gemisi. Bu gemi yoluna devam ediyor, menziline varacak, üstündekileri gitmesi gereken yere götürecek. Geminin bir yerinden bir yerine hareket etseniz de o gemiyle hareket ediyorsunuz. Bize verilen vazifeleri başından beri hep böyle gördük, bundan sonra da böyle göreceğiz. Önemli olan uyum içinde kabinemizle AK Parti'nin vizyonuna uygun bir şekilde ülkeyi selametle, huzur içerisinde refaha yükseltmektir."

Akdağ, Sağlık Bakanlığını devrettiği Ahmet Demircan'ın da Atatürk Üniversitesi mezunu olduğunu, Erzurum'da da birlikte çalıştıklarını anlattı.

"Başbakan yardımcılığında görev taksimleri yapılıyor"

Görevini büyük bir güven duygusuyla devrettiğini belirten Akdağ, şunları dile getirdi:

"11 yıl 4 ay sağlık bakanı olarak görev yapmak yapmak, artık bir müddet sonra orada büyüyen, ergenleşen, erişkin yaşa ulaşan birisiyle yola devam etmek gibi oluyor. Sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini mükemmel şekilde yürüteceğine inandığım çok kıymetli bir arkadaşıma bu vazifeyi devretmiş olduk. Başbakan yardımcılığında görev taksimleri yapılıyor. Sayın Başbakanımızla da görüştük, sağ olsun, aradılar. Zannediyorum, 1-2 gün içerisinde o görevler belirlenecek ve ona göre yolumuza devam edeceğiz. 

Bizim için mesele Türkiye'nin, Türk milletinin hizmetkarı olarak yola devam etmektir. Bütün mesele güçlü bir ekip ruhuyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde işleri en güzel biçimde yerine getirmektir, buna gayret edeceğiz, bu şekilde yolumuza devam edeceğiz."

"Göçü iyice azaltacak istihdam politikalarını geliştireceğiz"

Akdağ, Erzurum'un kalkınmasının etrafındaki illerin de kalkınması anlamına geldiğini vurguladı.

"Hükümetimiz, 'Cazibe Merkezleri Programı' adı altında Van ve Erzurum'u merkeze alan ve etrafındaki illeri de işin içinde katan yeni bir kalkınma hamlesi başlattı." diyen Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu an bu Cazibe Merkezleri Programı'na gelen projeler, Kalkınma Bankası ve hükümetimiz tarafından inceleniyor, değerlendiriliyor. Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu'da inşallah önümüzdeki günlerde ciddi bir istihdam hamlesi yakalayacağız. Bunu yapamazsak bu sefer bizim kardeşlerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz daha batıdaki illere geçiyorlar. Bir taraftan bu bölgelerin kalkınmasına bu, sekte vuruyor, öbür taraftan da göç edilen illerde ciddi sosyal problemlere yol açıyor. 

Onun için göçü iyice azaltacak istihdam politikalarını inşallah geliştireceğiz."

Erzurumluların her dönem AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ve kendilerinin yanında yer aldığına dikkati çeken Akdağ, "Hemşehrilerimize gerçekten müteşekkiriz. Bir siyasi ekibi her seçimde, her halk oylamasında başından sonuna kadar böylesine bağrına basan, destekleyen şehre ne kadar hizmet etsek azdır." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın