Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Bahçekapılı'nın alıkonulması diplomatik teamüllerin ihlalidir

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın Almanya'da alıkonulmasına dair, "Sayın Bahçekapılı’ya yapılan muamele, açık bir şekilde bütün diplomatik teamüllerin ihlalidir." dedi.

08.12.2016 - Güncelleme : 08.12.2016
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Bahçekapılı'nın alıkonulması diplomatik teamüllerin ihlalidir

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Halep’te İnsanlık Ölmesin" sloganıyla Türkiye Diyanet Vakfında düzenlenen toplantının ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın Almanya'da alıkonulmasına ilişkin, bir soruya Kurtulmuş, şu cevabı verdi:

"Sayın Bahçekapılı’ya yapılan muamele, asla diplomatik teamüller bakımından, iki ülkenin dostane ilişkileri bakımından kabul edilebilir bir durum değildir. Açık bir şekilde bütün diplomatik teamüllerin ihlalidir. Alman hükümetinden, Alman tarafından beklentimiz şudur, eğer bu mesele belli bir amaçla yapılmadıysa, yani Alman hükümetinin bu konudaki tavrı, diplomatik teamüllere uygunsa, ‘Bu işlemi yapmış olan oradaki memurlar hatalı, kusurlu davrandılar’ diyorlarsa, bu hatalı, kusurlu davranan memurlar ortaya çıkarılsın ve bunlarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılsın. Bunlarla ilgili gerekli tedbirler alınsın." 

"Burada 3,60 esas alınmayacak"

Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umrede dolardan vazgeçti ama kuru 3,60'a sabitledi. 3,30’a düşmüşken neden 3,60 soruları soruluyor" sözleri üzerine, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında konunun mevzu bahis olduğunu, çok sayıda izleyicinin gönderdiği tweetler sonucu orada "Diyanet İşleri Teşkilatı, hac ve umre organizasyonunu Türk parası üzerinden yapar" diye bir temennide bulunduğunu aktardı.

Bu çerçevede önce Suudi Arabistan’daki otellerin sahipleriyle konuşulduğunu, orada riyal üzerinden ödeme yapılacağını anlatan Kurtulmuş, "Türk Hava Yollarının biletleri de ciddi şekilde ucuzlatılacak ve Türk parası üzerinden hesap edilecektir. Burada 3,60 esas alınmayacak, onu açık söyleyeyim. Daha düşük noktada esas alınacaktır. Eğer günlük kurda bir farklılık ortaya çıkarsa aradaki fark, yani hac ve umre ziyareti yapacak vatandaşlarımızın lehine olan fark da Diyanet İşleri Teşkilatı tarafından vatandaşlarımıza geri ödenecektir." diye konuştu. 

"Türk parasının esas değerini bulacağını ifade etmek isterim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrasında döviz kurunda bir düşüş yaşandığının hatırlatılmasının ardından, bu düşüşün devam edip etmeyeceğine yönelik değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, "Bundan sonra Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarımız yaptığı işlemleri Türk parası üzerinden yapacaktır. Böylece dövizdeki aşağı doğru seyrin devam edeceğini ve belli bir noktada da Türk parasının esas değerini bulacağını ifade etmek isterim." şeklinde konuştu.

"Ekonomi alanında bağımsızlık mücadelesi"

Milletin ne kadar büyük bir millet olduğunun, sadece 15 Temmuz akşamı tankın üzerine çıkarak darbecileri durdurmasıyla değil, aynı zamanda 15 Temmuz’dan sonra gelip dövizleri bozdurmasıyla da görüldüğünü söyleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla vatandaşlarımızın dövizini bozdurması ve kamu kurum ve kuruluşlarının Türk lirasına dönmesi bu anlamda önemli bir vatanseverlik ödevi olarak ortaya çıktı. Vatandaşlarımız bu kampanyadan çok memnun oldu. Büyük bir şekilde destek verdiler ve desteklemeye devam ediyorlar. Kendilerine şükranlarımızı ifade ediyoruz. Türkiye böylece, ekonomi alanında bir bağımsızlık mücadelesi verebileceğini dosta düşmana göstermiş oldu." 

"(Anayasa değişikliği) Büyük oranda anlaşma sağlanmıştır"

Anayasa değişikliği konusunda MHP ile bir krizin olup olmadığına yönelik soruya ise Kurtulmuş, bu konuda başından itibaren son derece şeffaf ve açık bir süreç yürütüldüğünü, MHP ile görüşmelerin hem genel başkanlar düzeyinde hem yetkilendirilmiş hukukçular düzeyinde devam ettiğini belirtti.

Kurtulmuş, "Büyük oranda anlaşma sağlanmıştır. MHP ile bazı maddeler üzerinde farklılıklar var. Bu farklılıkların giderilmesiyle ilgili görüşmeler yapılıyor. Son rötuşlar yapılacak ve önümüzdeki günlerde kısıtlı bir anayasa değişikliği paketi TBMM’ye gönderilecektir." dedi.

"Herkes Türkiye’de gerekli protestosunu yapar"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "İHH'nın 14 Aralık Çarşamba günü Türkiye’nin dört bir tarafında 'Halep’e yol açın' sloganıyla kara konvoyu düzenleyeceği haberleri var. Bu anlamda bir ayak da Rusya Büyükelçiliği önünde olacak. Hükümet buna izin verir mi ya da engel olur mu?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Gösteri ve yürüyüşle ilgili malumatımız yok. Bu malumat ortaya çıktığı takdirde yasal seviyeleri içerisinde herkes Türkiye’de gerekli yürüyüşü, protestosunu yapar. Dolayısıyla hangi kapsamdadır, hangi illeri kapsıyor bunları şu anda bilmediğimiz için bir şey söylemek istemiyorum ama Türkiye’de bu anlamda yasal olan her türlü yürüyüş ve gösteriye zeminin açık olduğunu ifade etmek isterim."

Muhabir: Ali Kemal Akan


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.