Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.50
BTC/USDT
70,575.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Başbakan Yardımcısı Türkeş: Teröre yataklık milletvekilliğinin kapsamı içinde değildir

Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Adam öldürmek, yaralamak, teröre yardım ve yataklık etmek gazetecilik fiilleri içinde değildir; milletvekilliğinin görev ve kapsamı içinde de değildir." dedi.

07.11.2016 - Güncelleme : 08.11.2016
Başbakan Yardımcısı Türkeş: Teröre yataklık milletvekilliğinin kapsamı içinde değildir

TBMM

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin, "Adam öldürmek, yaralamak, teröre yardım ve yataklık etmek gazetecilik fiilleri içinde değildir, milletvekilliğinin görev ve kapsamı içinde de değildir. İki tane milletvekili şu anda kaçak durumdadır. Bizim burada karar vermemiz gereken, bu şahısların asli faaliyetleri teröristti milletvekili mi oldu, milletvekiliydi teröre yardım ve yataklık mı etti? Bunun çok iyi irdelenmesi ve tartışılması lazım. Terörist milletvekili olursa ne yapmak lazım?" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmelerde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, TDK, TTK'nın bütçelerine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yurt dışındaki vatandaşlara yönelik sorunların çözümüne ilişkin bir soru üzerine Türkeş, yurt dışı vatandaşlar paketi hazırlandığını ifade ederek, bu çerçevede, dövizli askerliğin bin avroya indirildiğini, pasaport harçlarının 100 avroya düşürüldüğünü, yurt dışından getirilen araçların 2 yıla kadar yurt içerisinde kalmasına olanak sağlandığını söyledi.

Türkeş, gurbetçilerin bunun dışında da birçok problemlerinin olduğuna işaret ederek, bunların tespiti ve gereken çalışmaların da en kısa sürede yapılacağını dile getirdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı kurumların aynı bina altında toplanmasına ilişkin soruya Türkeş, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi'nin TOKİ tarafından yıldız şeklinde inşa edilecek binada toplanacağını söyledi.

"Muhatap olduğu suç tutuklamayı gerektiriyorsa tutuklanır"

Türkeş, HDP milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin sorusu üzerine, "Terörist milletvekili olursa ne yapmak lazım. Şimdi yargılanır mı? Tutuklanır mı? İfade vermeye gitmezse, herkes ısraren getiriliyorsa milletvekili de dokunulmazlığı kaldırıldıysa ısraren götürülür. Muhatap olduğu suç tutuklamayı gerektiriyorsa tutuklanır." diye konuştu.

"Gazeteci kimliği edinen her teröristi gazeteci olarak kabul edecek miyiz?" diye soran Türkeş, terör örgütlerinin haber ajansı kurarak önüne gelene kimlik dağıttığını söyledi.

Türkeş, gazeteci kimlikli teröristlerin işledikleri suçlarından dolayı tutuklandıklarında Avrupa'dan tepkiler geldiğine işaret ederek, "Adam öldürmek, yaralamak, teröre yardım ve yataklık etmek gazetecilik fiilleri içinde değildir, milletvekilliğinin görev ve kapsamı içinde de değildir. İki tane milletvekili şu anda kaçak durumdadır. Bizim burada karar vermemiz gereken, bu şahısların asli faaliyetleri teröristti milletvekili mi oldu, milletvekiliydi teröre yardım ve yataklık mı etti? Bunun çok iyi irdelenmesi ve tartışılması lazım. Terörist milletvekili olursa ne yapmak lazım?" ifadesini kullandı.

Batıda buna benzer pek çok örneğin yaşandığının altını çizen Türkeş, İspanya'nın Bask bölgesindeki belediye başkanlarının teröre karıştığı için rahatça tutuklanabildiğine dikkati çekti.

"TDK'ya geçen yıl 93 milyon 268 bin liranın intikal etti"

Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarının, Atatürk'ün vasiyeti kapsamında Türkiye İş Bankası'nın hisselerinden pay aldığını anımsatan Türkeş, bu payın alışının banka yönetiminin kar öngürüsü ile BDDK'nin "şu kadar kar dağıtabilirsin" takdirinin ardından bankanın hesaplara bu parayı intikalinden itibaren ilgili kurumların uhdesine geçtiği bilgisini paylaştı.

Türkeş, "Biz oralarda nötürüz. Misal olarak, bir yıl öngürülen bir kar, İş Bankası daha fazla da kar etse, BDDK, 'Bu kadar kar dağıtabilirsin' dediğinde o öngürülen karın nisbetinde kurumların hesabına martta, nisanda, mayısta, ne zaman o para geçerse ondan sonra bizim uhdemizdedir, bizim tasarrufumuz ancak ondan sonra olacaktır." dedi.

Paranın neden İş Bankası'nda bulunmadığına yönelik soruya ise Türkeş, kamu kurumlarının devlet bankalarında paralarını bulundurmasıyla ilgili genelge olduğunu söyledi.

İlgili kurumlara bankadan bu yıl içerisinde ne kadar para yatırıldığı konusunda ise Türkeş, TDK'ya 2013'te 66 milyon 230 bin, 2014'te 83 milyon 569 bin, geçen yıl ise 92 milyon 11 bin lira, Türk Tarih Kurumu'na ise 2013'te 66 milyon 230 bin , 2014'te 84 milyon 598 bin, geçen yıl ise 93 milyon 268 bin liranın intikal ettiğini kaydetti.

YTB'nin geçen yılki harcamaları hakkında ise Türkeş, öngürülen bütçenin 223 milyon 896 bin olduğunu ancak 228 milyon 922 bin liranın harcandığını belirtti.

Türkeş, bütçenin üzerinde bir harcama yapıldığını, aradaki farkın da uluslararası kuruluşlardan elde edilen fonlar olduğunu ifade etti.

Muhabir: İlkay Guder, Enes Duran, Sultan Çoğalan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.