Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.10
BTC/USDT
70,236.00
BIST 100
9,090.78
Politika

Bozkır'dan yoğun parlamenter diplomasi

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, bu göreve seçildiği 5 Aralık tarihinden bu yana geçen iki ayda, yurt içi ve yurt dışında yoğun parlamenter diplomasi faaliyeti yürüttü.

Coşkun Ergül  | 06.02.2018 - Güncelleme : 06.02.2018
Bozkır'dan yoğun parlamenter diplomasi

TBMM

TBMM - COŞKUN ERGÜL

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, bu göreve yeniden seçildiği 5 Aralık tarihinden bu yana geçen iki ayda, yurt içi ve yurt dışında yoğun parlamenter diplomasi faaliyeti yürüttü.

Dışişleri Komisyonu heyeti ilk olarak, Volkan Bozkır'ın başkanlığında Cezayir Ulusal Halk Meclisi Uluslararası İlişkiler, Göç ve Güvenlik Komitesi Başkanı Si Afif Abdelhami'nin daveti üzerine, 24-27 Aralık 2017 tarihleri arasında bu ülkeye resmi ziyarette bulundu.

Heyet, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Said Boudhadja, Cezayir Millet Konseyi Başkanı Abdelkader Bensalah, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahıa, Dışişleri Bakanı Abdelkader Messalah ve Parlamentoyla İlişkilerden Sorumlu Bakan Tahar Khaoua tarafından kabul edildi ve Cezayir Ulusal Halk Meclisi Dışişleri, İşbirliği ve Göç Komisyonu ile resmi temaslarda bulundu.

Bozkır başkanlığındaki Dışişleri Komisyonu heyeti, Azerbaycan Milli Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Samed Seyidov'un daveti üzerine, 16-18 Ocak 2018 tarihleri arasında da Bakü'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Heyet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov ve Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade tarafından kabul edildi.

Bakü'de milli lider Haydar Aliyev'in kabrini, Şehitler Kıyamını ve Türk Şehitliğini ziyaret eden heyet, Azerbaycan Milli Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi ile resmi görüşmeler gerçekleştirdi, Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle bir araya geldi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Amjad Al Adaileh'ı kabul etti.

Mektupla Zeytin Dalı Harekatını anlattı

Volkan Bozkır, 23 Ocak 2018 tarihinde, NATO, AB, İİT üyeleri, komşu ülkeler ve bölge ülkeleri parlamento dışişleri komisyon başkanlarına mektup göndererek, Zeytin Dalı Harekatı'nın nedenleri, amacı ve kapsamı hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, ABD'nin Kudüs kararı üzerine, Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a refakat eden heyette görev aldı.

Bozkır başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un ölüm yıldönümü dolayısıyla, 31 Ocak 2018 tarihinde Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğine ziyarette bulundu. Heyet, Karlov anısına Büyükelçilik bahçesine dikilen anıta çelenk bıraktı.

Dışişleri Komisyonu, 10 Ocak 2018 tarihindeki ilk toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırladı. Çavuşoğlu, komisyon üyelerine, son dönemdeki dış politika konuları hakkında bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bozkır, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un da katıldığı, yeniden onarılan İstanbul'daki Demir Kilise'nin 7 Ocak 2018 tarihindeki açılış törenine katıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a, resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh ile Meclis'teki görüşmesinde refakat eden Bozkır, Filistin'den Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Filistin-Türkiye Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Pakistan'dan gelen Azad Jamnu ve Keşmir Meclis Başkanı Shah Ghulam Qadir ve beraberindeki heyeti de kabul eden Bozkır, Libya Misurata'dan Türkiye'yi ziyarete gelen Muhammed İştevi başkanlığındaki siyasi temsilciler heyetiyle resmi görüşmeler gerçekleştirdi.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, Güney Kore-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve üyelerini kabul etti, Bulgaristan'ın AB Dönem Başkanlığını devralması vesilesiyle Ankara'daki Bulgaristan Büyükelçiliği tarafından tertiplenen konser ve resepsiyona katıldı.

Büyükelçilere Afrin operasyonunu anlattı

Bozkır, Kudüs meselesinde Türkiye'nin tutumu ve bu tutumun neden ve amaçları ile Türkiye'nin Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nın siyasi ve diplomatik ayağı kapsamında harekatın neden, kapsam ve amaçları hakkında görüşmeler yapıp bilgi vermek üzere Ankara'daki yabancı misyon şefleriyle bir araya geldi. Volkan Bozkır, bu kapsamda 45 ülkenin Ankara Büyükelçisi ve Maslahatgüzarı ile görüştü.

Bozkır; AB, Rusya, Filistin, KKTC, Fransa, İtalya, Norveç, Bulgaristan, Azerbaycan, Japonya, İran, Romanya, Slovakya, Macaristan, Lüksemburg, Suudi Arabistan, Gürcistan, İsviçre, Avusturya, Polonya, Avustralya, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Bosna-Hersek, Ürdün, Ukrayna, Libya, Benin, Hindistan, Belarus, Kazakistan, Cezayir, Filipinler, Sri Lanka, Singapur, Cibuti, Danimarka, Finlandiya ve İsveç'in Ankara Büyükelçileri ile ABD, Hırvatistan ve Fas'ın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarlarını kabul etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.