Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,516.40
BTC/USDT
69,898.00
BIST 100
9,121.12
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: Artık üretici emek verdiği malın fiyatını bilmek istiyor

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Torun, fındık fiyatlarıyla ilgili, "Artık üretici emek vererek ortaya koyduğu malın fiyatını bilmek istiyor. Belirsizlikler üreticinin belini bükmüş durumda." dedi.

Hayati Akçay  | 19.02.2017 - Güncelleme : 19.02.2017
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: Artık üretici emek verdiği malın fiyatını bilmek istiyor

Ordu

ORDU

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Seyit Torun, fındık fiyatlarıyla ilgili, "Artık üretici emek vererek ortaya koyduğu malın fiyatını bilmek istiyor. Bir gün bakıyorsunuz fındık 10 lira, bir gün bakıyorsunuz fındık 7-8 lira, ya da 12-13 lira. Bu belirsizlik üreticinin belini bükmüş durumda." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere memleketi Ordu'ya gelen Torun, Altınordu ilçesinde esnafı ziyaret etti.

Ziyaretlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Torun, serbest piyasada düşük seyreden fındık fiyatlarının kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Fındık fiyatlarının sezon başından bu yana istenilen rakamlara ulaşmadığını ve bu yüzden üreticilerin huzursuz olduğunu anlatan Torun, "Maalesef fındık üreticisi yalnız bırakılmıştır. Dünyanın en çok fındık üreten ülkesi Türkiye. Türkiye'de en çok fındık üretilen il Ordu. İhracatta ise dünyanın yüzde 70'ine yakınını ülke olarak Türkiye tek başına gerçekleştiriyor. Ancak bunlara rağmen üretici fiyatlardan memnun değil." ifadelerini kullandı.

Sadece üreticinin değil, ihracatçı, manav ve tüccarların da tablodan memnun olmadığını vurgulayan Torun, "Memnun olan tek taraf nihai alıcı. Kurmuşlar sistemi istedikleri gibi piyasayı manipüle ediyor. Onların kimse umurunda değil çünkü onlar kazanıyor. Sistemi kendince kurmuşlar ve parayı veren düdüğü çalar diyor. Şu anda onlar 'Ben ne dersem o oluyor' diyor. Bunu bozacak olan hükümettir. Diyecek ki 'Ben üreticimin yanındayım.' Biz hükümetten bunu bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Serbest piyasanın disiplin edilmesi gerektiğini söyleyen Torun, şu anda üreticinin ürettiği malın değerini bilmediğini, bu zamana kadar da bilmeden yaşadığını kaydetti. Torun, "Artık üretici emek vererek ortaya koyduğu malın fiyatını bilmek istiyor. Bir gün bakıyorsunuz fındık 10 lira, bir gün bakıyorsunuz fındık 7-8 lira, ya da 12-13 lira. Bu belirsizlik üreticinin belini bükmüş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

"Üreticinin hakkını korumaya çalışıyoruz"

Üreticilerin serbest piyasa şartlarında ezildiğini kaydeden Torun, şöyle devam etti:

"Normal şartlarda ürün olmadığı yıllarda fındığın fiyatı yüksek olurdu. Ancak bu sezon rekolte düşük olmasına rağmen fiyat yine düşük. Arz ve talebe göre fiyatların kademeli şekilde artması gerekiyor. Ama fiyat bir türlü artmıyor. Bize bunu hangi mantıkla açıklayacaklar. Önceki yıllarda depolardaki mallar bitmiş ve ülkenin fındık ihtiyacı ortadayken fiyatların halen düşük kalmasına anlam veremiyoruz. Burada bir hata var. İşte bu noktada devletin hakemlik yapması lazım. Biz kendilerinden bunu bekliyoruz."

Muhabir: Hayati Akçay



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın