Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,538.80
BTC/USDT
70,255.00
BIST 100
9,094.89
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: 'ABD'nin vize kararı doğru değil'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD'nin vize kararının doğru olmadığını, desteklemediklerini belirterek, "Binlerce öğrenci, hastalar, işadamları ABD'ye gidecek. Cezalandırılan hükümet değil 80 milyon." dedi.

10.10.2017 - Güncelleme : 10.10.2017
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: 'ABD'nin vize kararı doğru değil'

TBMM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında, karamsar bir süreçten geçtiklerini söylerken, Ampute Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonu olmasıyla bu karamsarlığın bir nebze de olsa dağıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Ampute Milli Takımı'nı kazandığı başarı nedeniyle tebrik etti.

Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığı davaya ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

"Berberoğlu'nun toplu iğne ucu kadar suçu yoktur." diyen Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu üzerinden CHP'ye ulaşılmaya çalışıldığını dile getirdi. 

Kılıçdaroğlu, "Siz kim olursanız olun, nerede olursanız olun, hangi makamı işgal ederseniz edin CHP'ye hiç kimse kumpas kuramayacak." dedi. 

Türkiye'de halen görevini layıkıyla yerine getiren hakimlerle, savcılar olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin, yerel mahkeme tarafından verilen 25 yıl hapis cezasını bozduğunu aktardı. 

Alt mahkemenin Enis Berberoğlu'na "sen hükümeti devirmek için çalışıyorsun" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, "(Sen neden iktidar aleyhine çalıştın?) diyor. Eleştirmeyelim mi? Muhalefetin görevi ne? Bununla, düşünün müebbete mahkum ediliyor. Enis Berberoğlu'nun bir an önce serbest bırakılmasını, TBMM'ye gidip, görevinin başında olmasını istiyoruz. 'Enis Berberoğlu kaçar mı?' Suçsuz adam kaçar mı? Suçu oluşturacak hiçbir eylemi yok. Biz bir an önce Sayın Enis Berberoğlu'nun serbest bırakılmasını istiyoruz." diye konuştu.

'Cezalandırılan hükümet değil 80 milyon'

ABD'nin vize uygulamasının yanlış olduğunu, asla desteklemediklerini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"ABD'nin yaptığı uygulama yanlıştır, asla doğru değildir, asla desteklemiyoruz. Binlerce öğrenci ABD'ye okumaya gidecek. Hastalar var, tedavi olmak için ABD'ye gidecekler. İşadamlarımız var. Bütün bunların tamamının önü kesiliyor. Cezalandırılan hükümet değil, 80 milyon. Dolayısıyla sağduyu egemen olmalı, akılcı politikalar üretilmeli. Her iki ülkenin de sağduyulu davranması lazım. Toplumlara zarar vermenin yararı yoktur. Amerika bizim stratejik ortağımız; en çok kullandığımız cümlelerden biridir. Stratejik ortaklar arasında bu kadar ağır yaptırımlara yol açacak uygulamaların olmaması gerekir. Umarız kısa sürede bu kriz aşılmış olur."

"İdlib'e gidişine destek veriyoruz"

Kılıçdaroğlu, bir başka sorunun da İdlib olduğuna dikkati çekerek, TSK'nın İdlib'e gittiğini anımsattı.

Her ülkenin ve Türkiye'nin kendi geleceğini, sınırlarını güvence altına almak zorunda olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, büyük bir ülkenin yapması gerekenin de bu olduğunu söyledi. 

Kılıçdaroğlu, "Biz askerin İdlib'e gidişine destek veriyoruz. TSK oraya gitmeli, bir çatışmasızlık bölgesi yaratmalı. Bazılarının Akdeniz'e ulaşmak için ileride Türkiye'yi zora sokacak amaçlarına engel olunmasını da anlayışla karşılıyoruz." ifadesini kullandı. 

Sorunun, Türkiye'nin bu noktaya niçin ve nasıl geldiği olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Astana sürecinin başladığını anımsattı. Kılıçdaroğlu, Türkiye, Rusya ve İran'ın ortak hareket edeceğini, çatışmasızlık bölgeleri oluşturacaklarını, Suriye'deki akan kanın durmasına katkı vereceklerini, bu sürece olumlu baktıklarını anlattı.

Muhabir: Barış Gündoğan, Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.