Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,526.40
BTC/USDT
69,796.00
BIST 100
9,092.21
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Avrupa Konseyi'ni kendi evimiz olarak görüyoruz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucuları arasında olduğunu, burayı sorunların rahatlıkla konuşulabildiği kendi evi olarak gördüğünü söyledi.

08.11.2017 - Güncelleme : 08.11.2017
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Avrupa Konseyi'ni kendi evimiz olarak görüyoruz

STRAZBURG

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Strazburg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü. Kılıçdaroğlu ve Jagland görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Jagland ile verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Strazburg’un, Avrupa Konseyi’nin demokrasi için, demokrasi kültürü için ne kadar önemli bir yer, bir kent olduğunu biliyoruz. Türkiye de Avrupa Konseyi’nin kurucuları arasında, dolayısıyla burada kendi evimizde, kendi sorunlarımızı rahatlıkla tartışabileceğimiz bir mecra olarak görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ndeki Büyük Donör statüsü

Türkiye’nin büyük donörlükten ayrılma kararını Strazburg’da öğrendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Burada öğrendim. Sağduyunun egemen olmasını isterim. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak yer alması bizim açımızdan çok önemli." diye konuştu.

Jaglans ise Türkiye ve Avrupa Konseyi ilişkilerinin son dönemde yoğunlaştığına dikkati çekerek özellikle 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında Türk yetkililerle, hükümet ve muhalefet temsilcileri ve sivil toplum mensupları ile yoğun bir görüşme trafiği içerisinde olduklarını kaydetti.

Jagland, Türkiye'nin 2015'te kabul ettiği Avrupa Konseyi'ndeki büyük donör statüsünden ayrılma talebini içeren bir mektup aldığını açıkladı.

Konuya ilişkin bir soru üzerine Jagland, "Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan bir mektup aldım. Mektup, Türkiye’nin artık (Avrupa Konseyi’nde) büyük donör olarak kalmayı sürdürmeyeceğini ifade ediyordu. Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu ve Türkiye en çok maddi katkı sağlayan ülkelerdir. Şu anda nasıl bir takvim işleyeceğini henüz bilemiyorum." ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi önündeki PKK propaganda çadırı

Bir başka gazetecinin, Avrupa Konseyi önünde kurulu bulunan terör örgütü PKK propaganda çadırı hakkındaki sorusuna da Kılıçdaroğlu, “Evet bu konuda rahatsızlığım var ve bu konudaki görüşlerimi de Sayın Jagland ile görüşmemde ifade ettim." şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Jagland da, Kılıçdaroğlu’nun bu konuyu görüşmede dile getirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bu çadır kesinlikle Avrupa Konseyi uhdesinde değildir. Avrupa Konseyi sınırlarında ya da mülkiyetinde değil, Strazburg şehrinin sorumluluğunda olan bir çadırdır. Hayatımın her evresinde terör ve terörle bağlantılı her şey bana şahsen rahatsızlık vermiştir çünkü terör hiç bir maksada hizmet etmez." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.