Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,209.32
ETH/USDT
3,582.80
BTC/USDT
71,127.00
BIST 100
9,039.94
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı tarafsız olmak zorunda

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bir partinin başkanı tarafsız olamaz. Bizim de milletvekillerinin yemininde de tarafsızlık yoktur, öyle bir şey üzerine yemin etmeyiz çünkü her birimiz partinin üyesiyiz. Ama Cumhurbaşkanı tarafsız olmak zorunda" dedi.

Eşber Ayaydın  | 16.03.2017 - Güncelleme : 17.03.2017
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı tarafsız olmak zorunda

Izmir

DENİZLİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'deki temasları kapsamında, STK temsilcileri, iş adamları, muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir otelde basına kapalı olarak görüştü. 

Daha sonra, Kayseri'de vatani görevini yaparken terör saldırısında şehit düşen Hasan İlhan'ın Hacıkaplanlar Mahallesi'ndeki evine giderek, babası Süleyman ve annesi Hanife İlhan'a taziye ziyaretinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, ardından Hasan Güngör Spor Salonu'nda geçerek, buradaki vatandaşlarla bir araya geldi. Halk oylamasında kullanılacak her bir oyun altın kıymetinde olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan 16 Nisan'da sandığa gidecekleri yönünde söz vermelerini istedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan halk oylamasında "Hayır" oyu vermelerini isteyerek, "Demokrasiye sahip çıkmak birlikte yaşamaya sahip çıkmak demektir, demokrasiye sahip çıkmak, benim gibi düşünmeyen insanın da özgürce konuşabilmesine sahip çıkmaktır, kadın erkek eşitliğine sahip çıkmak demektir, demokrasiye sahip çıkmak herkesin bu ülkede huzur içerisinde yaşaması demektir." dedi. 

"Yeni anayasa ile iki başlılık geliyor"

Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM kurulduğu tarihten bu yana Başbakanlık makamının bulunduğunu yeni anayasayla bunun kaldırılmak istendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Başbakan Türkiye'nin yönetiminin başıdır hepimizden toplanan vergilerin nerelerde harcandığının hesabını TBMM verir, şimdi başbakanlığı hangi gerekçeyle kaldırıyoruz, 'efendim iki başlılık var o nedenle başbakanlığı kaldırıyoruz', niye iki başlılık var, cumhurbaşkanının görevi ayrı, başbakanın görevi ayrı, bakanların görevi ayrı, savcının, hakimin, doktorun herkesin görevi var, iki başlılık yok. Şimdi yeni anayasa değişikliğiyle iki başlılık geliyor. Başkan hem bir partinin genel başkanı olacak aynı zamanda Cumhurbaşkanı olacak. İki şapkası var. Ne için, hangi gerekçeyle? Sonra Meclise gelecek diyecek ki 'ben tarafsız davranıyorum bunun üzerine namusum ve şerefim üzerine ant içerim.' Bir partinin başkanı tarafsız olamaz. Ben tarafsız değilim neden ben CHP'nin Genel Başkanıyım. Sayın Bahçeli tarafsız olamaz, neden, MHP'nin Genel Başkanı'dır. Sayın Binali Yıldırım tarafsız olamaz, neden, çünkü oda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı'dır. Bizim yeminimizde milletvekillerinin yeminin de tarafsızlık yoktur, öyle bir şey üzerine yemin etmeyiz çünkü her birimiz partinin üyesiyiz."

Cumhurbaşkanının tarafsız olmak zorunda olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çünkü cumhurbaşkanı yani başkan devletin sigortasıdır rolü odur devletin sigortasıdır, devletim kurumları sağlıklı çalışmazsa hepsini toplar, gelin bakalım nerede bir sorun var şimdi hepsini toplayamayacak neden çünkü bir partinin genel başkanı bizi ne diye çağıracak. Her salı günü Mecliste konuşmalar var yeni modelde cumhurbaşkanı çıkacak her salı günü kendi partisin konuşmasını yapacak olmaz Allah aşkına bu doğru mu? Bunun akılla mantıkla bir ilgisi var mı." diye sordu.

"18 yaşındaki çocuğa milletvekilliği getireceğiz diyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlu, inancı, kimliği, yaşam tarzı ne olursa olsun 80 milyonun ay yıldızlı bayrak etrafında kenetlenmesi gerektiğine işaret ederek, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulan anayasanın toplumu kutuplaştırarak, ayrıştırdığını savundu.

Türkiye'de yaşayan Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunu gündeme getiren hükümete bu konuda da referandum yapılması yönünde çağrı yapan Kılıçdaroğlu, "Gelebilirler mi gelemezler, gelemezler, 'acaba Suriyelilerden de oy devşirir miyiz' onun hesabı içerisindeler bunlar asla doğru değildir, 18 yaşındaki çocuğa milletvekilliği getireceğiz diyorlar, ömür boyu askerden muaf olacak iki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra da ballı emeklilik maşına hak kazanacak, içinizde 18 yaşında çocuğu veyahut torunun milletvekili olacağına inanan var mı Allah aşkına." diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Hollanda'nın 2 bakana yönelik tavırlarına kendilerinin de tepki gösterdiğini Tükiye'nin tarihinde ilk defa böyle bir olay yaşandığını, o sırada Hollanda Büyükelçisi'nin nerede olduğu yönündeki sorusuna cevap verilmesini istedi.

Muhabir: Eşber Ayaydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.