Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,206.04
ETH/USDT
3,587.90
BTC/USDT
71,000.00
BIST 100
9,064.26
Politika

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener: Hızlı karar alma başkanlık sistemiyle mümkün

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Şener, "Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün" dedi.

Özcan Yıldırım  | 09.02.2016 - Güncelleme : 10.02.2016
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener: Hızlı karar alma başkanlık sistemiyle mümkün (Fotoğraf - Özcan Yıldırım)

Ankara

ANKARA - ÖZCAN YILDIRIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İhsan Şener, "Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün" dedi.

Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca yaşanan istikrarsızlıklardan bıkan siyasi parti liderlerinin tamamının başkanlık sistemini desteklediklerini belirten Şener, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan, Kenan Evren ve Hüsamettin Cindoruk'un bizzat bu yönde gayretlerinin olduğunu söyledi.

"Baba imajı başkanlık makamının etrafında toplanacak"

Başdanışman Şener, dünyanın ekonomik ve sosyal yönden hızlı bir dönüşüm içinde olduğunun altını çizerek, "Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün. Başkanın doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi, ona ve politikalarına meşruluk kazandırıyor. Bu özellik, parlamenter sistemde oldukça çok rastlanan hükümet istikrarsızlığı yani hükümetlerin ve dolayısıyla politikaların sık sık değişmesi sakıncasını bertaraf etmektedir" diye konuştu.

Toplumumuzdaki "baba imajı"nın başkanlık makamının etrafında toplanacağını dile getiren Şener, şunları kaydetti:

"Toplumumuzda 'baba'nın kendisinin belirlediği, bağrına bastığı bir ismin olması çok önemli. Toplumun bizzat kendisini temsil eden başkanı seçmesi toplumdaki bireylerle devlet arasındaki ilişkiyi mutlak surette sıcak hale getirecektir. Başkanlık sistemine geçilmesi Güneydoğu sorununun çözümünde de yarar sağlayacaktır. Özellikle bu bölge açısından seçmenin bizzat seçtiği başkanın milli mutabakat sağlamada yararlı olacaktır. Birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirecektir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın halk tarafından seçilmesi bunu açıkça göstermiş, onu güçlü kılmış ve Türkiye'nin lideri haline getirmiştir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.