Dolar
32.34
Euro
34.92
Altın
2,220.62
ETH/USDT
3,559.10
BTC/USDT
70,707.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB ile geri kabul anlaşması Suriyelileri kapsamıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "AB ile yaptığımız geri kabul anlaşması Suriyelileri kapsamıyor, can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk eden insanları da kapsamıyor" dedi.

07.12.2015 - Güncelleme : 08.12.2015
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB ile geri kabul anlaşması Suriyelileri kapsamıyor

Ankara

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon kanalında yaptığı gündeme ilişkin değerlendirmelerde, hafta sonu İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füze ile görüntülenmesiyle ilgili, yaşanan durumu "provokasyon" olarak niteledi.

Rusya ile yaşanan gelişmeleri diplomasi yoluyla çözmek istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Rusya'nın daha olgun bir devlet gibi davranmasını bekliyoruz. 'Her şeyi açık konuşalım, bu işin üstesinden gelelim' diyoruz. Bu gerginliğin Rusya'ya faydası yok. Öyle görünüyor ki Rusya'da da dünyada da bu gerginlikten dolayı rahatsızlıklar var" dedi.

"Suriyelileri kapsamıyor"

Çavuşoğlu, Rusya'nın DAEŞ'ten çok sivillerin yaşadığı yerleri hedef alması nedeniyle, buralardan yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye doğru gelme ihtimalinin olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, oluşturulacak güvenli bölge ve tüm bu yapılanma sayesinde bu göç dalgasını da durdurmanın mümkün olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin geçen hafta AB ile yaptığı zirve sonrasında çıkan, "Avrupa'daki Suriyelilerin tamamının Türkiye’ye alınacağı" yönündeki iddiaları da değerlendiren Çavuşoğlu, "AB ile yaptığımız Geri Kabul Anlaşması Suriyelileri kapsamıyor, can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk eden insanları da kapsamıyor. Ekonomik sebeplerle o ülkelere giden insanları kapsıyor ama Türkiye'den gittiği ispatlanırsa" dedi.

Suriye'deki Türkmenlerin durumu

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Rusya, rejim güçleri, Hizbullah ve İran'ın Şii milislerinin topyekün saldırdığını ancak Bayırbucak Türkmenleri ve bölgedeki muhalefetin de güçlü şekilde kendilerini savunduklarını söyledi. Türkiye'nin gerek sınıra ve Türkiye'ye gelen gerek orada yaşayan Türkmenlere her türlü desteği verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkmen kardeşlerimize yardım etmek için uluslararası hukuktan kaynaklanan haklara bakmaya gerek yok ve hesap verme zorunluluğumuz yok" şeklinde konuştu.

Muhabir: Meltem Bulur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.