Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.90
BTC/USDT
70,406.00
BIST 100
9,092.53
Politika, 15 Temmuz Darbe Girişimi

TBMM Başkanı Kahraman: Hiçbir devlet ordusuz olmaz ama ordunun yeri kışlasıdır

TBMM Başkanı Kahraman, hiçbir milletin devletsiz; hiçbir devletin ordusuz olmayacağını belirterek, "Ama ordunun yeri kışlasıdır." dedi.

25.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
TBMM Başkanı Kahraman: Hiçbir devlet ordusuz olmaz ama ordunun yeri kışlasıdır

TBMM

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Pakdil, Kahraman'a, darbeye ilk teşebbüs anından itibaren geçen süreç içindeki davranışı, vakur duruşu ve millet iradesini gerçek şekilde temsil etmesi dolayısıyla teşekkür etti.

Darbe girişiminin ilk duyulmasından itibaren Kahraman'ı aradığını, "Bize emriniz, istediğiniz, talimatınız var mı?" diye sorduğunu anlatan Pakdil, Kahraman'ın, kendilerinden önce Meclise geldiğini belirtti.

Pakdil, Kahraman'ın, Meclisin neden açık tutulması gerektiği, milli iradenin ne olduğunu, tecrübelerini güzel bir şekilde milletvekillerine aktardığını ifade etti. 

Pakdil, Kahraman'ın, bombalar Meclis'e atılmaya başladığı andan itibaren yerinden kalkmadığını, "Çalışmalarımıza devam edeceğiz" dediğini dile getirerek, Meclis görüşmeleri tamamlandığında sığınağa indiklerini söyledi.

Meclis, o gün açık olmasaydı, böyle bir darbe girişimini zımnen de olsa kabul etmiş görünseydi, Türkiye'nin çok farklı yere gidebileceğini vurgulayan Pakdil, "Bu süreçte bizim ağabeyimiz, büyüğümüz, Meclis Başkanı olarak beklediğimiz asil, vakur davranışı gösterdiğiniz, size yakışanı yaptığınız için milletimizin hislerine tercüman olduğunuz için arkadaşlarımız olarak teşekkürlerimizi, şükranlarımızı ifade ediyoruz." dedi.

"Demokrasi ve millet galip geldi"

TBMM Başkanı Kahraman, demokrasinin ve milletin galip geldiğini, darbenin yenildiğini belirtti. Türkiye'nin bir bütün olduğuna işaret eden Kahraman, bir badireden kurtulduklarını kaydetti.

Kahraman, 1960, 1971, 1980'de askerin geldiğini, sonuç alınamadığını, Türkiye'nin çok kayba uğradığını anımsattı. Bunun tekrar yaşanmaması gerektiğine işaret eden Kahraman, "Hiçbir millet devletsiz; hiçbir devlet ordusuz olmaz ama ordunun yeri kışlasıdır. Dışarıya çıkmayacak. Talihsiz bir vaka yaşadık. Bir musibet bin nasihattan evladır. Çok dersler çıkarmamız gereken bir hadiseyi yaşadık. Milletimize geçmiş olsun. Burada bir derecelendirme yapıyorlar. Darbe önlendi, hep beraber önlendi. Evet önlendi. Önlendi de bir numarada kim var, tartışmasız Cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanımızın daveti olmasaydı, böyle bir ayağa kalkış olmazdı." diye konuştu.

"Yekvücut olmak şart"

Meclis'in açılmasında herhangi bir telkin, teklifin olmadığını, kendi iradesiyle açtığını vurgulayan Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eski darbeleri bilen bir kişi olarak, tecrübeli olarak biliyorum, kaptan gemisini terk etmez. Gemi batmaya başlarsa, en önce fareler kaçıyor. Farelik bize yakışmaz. Milletin temsilcisiyiz biz. Açtık, hiçbir parti ayrımı gözetmeksiniz, gerek o akşam sabah saat 11.00'e katan süren toplantımızın devamı, arkasından da olağanüstü toplantımızda yekvücut olundu. Yekvücut olmak bize elzem, şart."

Muhabir: Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın