Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.20
BTC/USDT
70,082.00
BIST 100
9,087.93
Politika

'Sincan Çin ile aramızdaki dostluk köprüsüdür'

Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Ülkemizle tarihi ve kültürel bağlara sahip olan Sincan, Çin Halk Cumhuriyeti ile aramızda dostluk köprüsünü oluşturmaktadır" dedi.

Fuat Kabakçı  | 27.11.2015 - Güncelleme : 27.11.2015
'Sincan Çin ile aramızdaki dostluk köprüsüdür'

Ankara

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Ülkemizle tarihi ve kültürel bağlara sahip olan Sincan, Çin Halk Cumhuriyeti ile aramızda dostluk köprüsünü oluşturmaktadır" dedi.

Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde Milli Kütüphane'de Çin'in Keşfi ve Sincan Konferansı düzenlendi.

Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Türkeş, Çin'e yaptığı ziyaretlerde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni de görme fırsatı bulduğunu belirterek, "Ülkemizle tarihi ve kültürel bağlara sahip olan Sincan, Çin Halk Cumhuriyeti ile aramızda dostluk köprüsünü oluşturmaktadır" dedi.

Bölgede yaşayan başta Uygurlar olmak üzere çok sayıda etnik grubun hem Çin toplumuna zenginlik sunduğunu hem de Türk-Çin işbirliğine katkıda bulunduğunu söyleyen Türkeş, şöyle devam etti:

"Bölge, köklü kültürü, zengin doğal kaynakları ve çalışkan insanlarıyla müreffeh bir gelecek vadetmektedir. Çin makamlarının Sincan'da istikrar, toplumsal barış ve refaha önem atfettiklerini, bu çerçevede bölgenin kalkınması için Çin'in Batıya açılan kapısı haline dönüştürülmesi için ciddi gayret sarf ettiklerini, iç ve dış yatırımları teşvik ettiklerini, bölgede önemli altyapı yatırımlarını gerçekleştirdiklerini biliyoruz." 

Türkeş, kuşak ve yol olarak adlandırılan İpek Yolu inisiyatifinin, Türkiye'nin İpek Yolu'nun canlandırılması projesiyle örtüştüğünü belirterek, "Sincan'ın özel coğrafi konumuyla kilit önemde olduğunu düşündüğümüz bu projeyi de destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yü Hongyang, nüfusu 23 milyondan fazla olan Sincan'ın yüzölçümünün Türkiye'nin yaklaşık iki katı olduğunu hatırlattı. "Kısa süre önce 47 farklı etnik grubunun yaşadığını Sincan Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 60. yıl dönümü kutlandı" diyen Yü, geride bırakılan 60 yılda Sincan'da muhteşem bir gelişim yaşandığını ifade etti.

 Sincanlı yazar Kurbancan Samet ve Sincan'da bulunan Çinli yazar Vang Mıng'ın da Sincan hakkındaki izlenimlerini paylaştığı konferansın ardından geleneksel Çin motiflerinin ipek üzerine resmedildiği tablolardan oluşan sergi, katılımcıların beğenisine sunuldu.

Sergide Sincanlı yazarlarla bir süre sohbet eden Türkeş, daha sonra yazarlar ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Yü Hongyang ile fotoğraf çektirdi. Uygurlu yazar Samet, "Ben Sincan'dan geldim, İpek Yolu'nun İncisi" kitabını imzalayarak katılımcılara hediye etti.

Muhabir: Fuat Kabakçı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın