Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,564.70
BTC/USDT
70,100.00
BIST 100
9,079.97
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Türkiye, terörist ordusunun kurulmasına izin vermeyecek

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, "Türkiye, kendi güvenliğini tehlikeye sokacak bir terörist ordusunun orada kurulmasına hiçbir şekilde izin vermeyecektir." dedi.

Ruslan Rehimov  | 17.01.2018 - Güncelleme : 17.01.2018
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Türkiye, terörist ordusunun kurulmasına izin vermeyecek

Baki

BAKÜ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, ABD'nin terör örgütü PYD/PKK öncülüğünde Suriye'de kurmak istediği orduyla ilgili "Türkiye, kendi güvenliğini tehlikeye sokacak bir terörist ordusunun orada kurulmasına hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Gerektiğinde müdahale eder ve bu gücün arkasında kim var ona da bakmaz." dedi.

Bozkır ve Komisyon üyesi milletvekilleri, Azerbaycan Milli Meclisinde Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolar Arası İlişkiler Komitesi ve Dışişleri Komisyonu Ortak Toplantısı'na katıldı.

Toplantı sonrasında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Bozkır, ABD'nin terör örgütü PYD/PKK öncülüğünde sözde "sınır güvenliği gücü" kurma planını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD'nin, Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e bu yıl taşıyacağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

ABD'nin, gereken zamanda Suriye'de olmadığı için orada felaket dolu günler yaşandığını söyleyen Bozkır, o boşluğun Rusya ve İran gibi başka ülkeler tarafından doldurulduğunu kaydetti. 

Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin ise orada üs sahibi olmak ve toprak kazanmak gibi bir düşüncesi yoktur. Suriye bizim komşumuzdur. Demiryoluna göre bir sınır çizilmiştir. Bu sınırın güneyinde kalan ve aynı ailenin vatandaşları Suriye vatandaşları, kuzeyinde kalanlar ise Türk vatandaşları olmuştur. Türkiye'nin güvenliği açısından alınması gereken tedbirler vardır. ABD bu tabloya bakıyor. Orada Türkiye, Rusya ve İran var, ben niye yokum psikolojisi içerisinde yanlışlıklara bir yenisi ekliyor. Türkiye'nin orada olduğu bir ortamda ABD için en güvenilir dost ve ortak Türkiye olmalıdır. Türkiye ile dostluk ve ittifak kurmayıp Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir iş birliğine gitmesi üzüntü vericidir. Tepkimizi koyduk. Türkiye, kendi güvenliğini tehlikeye sokacak bir terörist ordusunun orada kurulmasına hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Gerektiğinde müdahale eder ve bu gücün arkasında kim var ona da bakmaz. Ümit ediyorum ki diğer yanlışlıklar gibi bu yanlışlıkta da ısrar edilmez ve gerekli dönüş yapılır."

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğin fiziksel olarak taşınmasının mümkün olduğunu ifade eden Bozkır, bunun hiçbir şekilde kabul görmeyen ve yanlış bir adım olacağını belirtti.

Tüm dünyanın ABD'nin kararına tepki gösterdiğini hatırlatan Bozkır, "Tüm dünyanın tepki duyduğu konuyu ısrarla sürdürmek o büyükelçiliğin fiziki olarak taşınmasına imkan sağlar ama hiçbir ülke bunu kabul etmez. Netanyahu'nun başka çaresi yok. Bu garip durumun, bir süper gücün herkesin tepki koyduğu bir ortama sürüklenmesinin mimarlarından biri de Netanyahu'dur. Tarih bunu değerlendirecektir. Yanlışları tarih affetmez. Ulusların tepkisini görmezden gelen daha önce de başka liderler olmuştu. Bugün kimse isimlerini dahi hatırlamaz. Biz Türkiye olarak hiçbir şekilde bunu kabul etmiyoruz, yok hükmünde sayıyoruz ve kararı tekrar gözden geçirmelerini ısrarla talep ediyoruz." dedi.

Bozkır, Bakü'de yaptıkları toplantıda ise ortak komisyon toplantılarını, Azerbaycan ve Türkiye'nin üçlü mekanizma ilişkisi bulunan Gürcistan, Türkmenistan ve İran gibi ülkelerle üçlü hale getirme kararı aldıklarını, yakın günlerde Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan Dışişleri Komisyonu Üçlü Ortak Toplantısı'nın Ankara'da yapılacağını bildirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, Bakü temasları kapsamında Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Dostluk Grubunun üyeleriyle de bir araya geldi. Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov tarafından kabul edilen heyet, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını, Şehitler Hıyabanını ve Bakü Türk Şehitliğini ziyaret etti.

Heyette Bozkır'ın yanı sıra AK Parti Adana Milletvekili ​Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal yer aldı.

Muhabir: Ruslan Rehimov

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
ABD
Bu haberi paylaşın