Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.90
BTC/USDT
70,090.00
BIST 100
9,101.50
Politika

'Tüm mazlum coğrafyalarındaki kadınlar bizim meselemizdir'

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Çam, "Suriye'de, Halep'te, Filistin'de, Myanmar ve tüm mazlum coğrafyalarındaki kadınlar bizim meselemizdir. Onların derdi, derdimizdir." dedi.

05.12.2016 - Güncelleme : 06.12.2016
'Tüm mazlum coğrafyalarındaki kadınlar bizim meselemizdir' Fotoğraf:AA/Fatih Kurt

ANKARA

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, "Suriye'de, Halep'te, Filistin'de, Myanmar ve tüm mazlum coğrafyalarındaki kadınlar bizim meselemizdir. Onların derdi, derdimizdir. Biz, gözleri görmeyen, kulakları duymayanlardan olmadık, bundan sonra da olmayacağız." dedi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca, parti genel merkezinde, Türk kadınına 5 Aralık 1934'te milletvekili seçme ve seçilme hakının verilmesinin 82'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Çiğdem Karaaslan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, eski Devlet Bakanı Güldal Akşit ve davetliler katıldı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Çam, buradaki konuşmasında, 1935'te 18 kadının vekil seçilmesiyle kadınların Meclisteki temsil sürecinin başladığını belirtti.

Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasına rağmen çok uzun yıllar yüzde 1'li rakamlarda Mecliste temsil edilebildiğini anlatan Çam, 2007'de TBMM'ye giren 50 kadın milletvekilinden 31'inin, 2011'de de 78 kadın milletvekilinden 45'nin AK Partili olduğunu bildirdi.

1 Kasım 2015 seçimlerinde kısmi bir düşüş görüldüğünü, 34 milletvekiliyle kadınların Mecliste temsil edildiğini aktaran Çam, Meclise kazandırdıkları kadın vekillerin yüzde 80'inin kendi teşkilatlarından geldiğini ifade etti.

Çam, kadının siyasal katılımının hala istenen düzeye erişmediğine, bunun önemli bir nedenin de geçmişteki devlet politikaları olduğuna işaret etti.

"Mecliste daha fazla temsil kadının hayatını kolaylaştıracak"

Yerelden başlayarak siyasette kadın oranının arttırılmasının demokrasinin gelişmesi bakımından önemine işaret eden Çam, ayrıca Mecliste daha fazla kadının bulunmasının kadının hayatını kolaylaştıracağını, kadın bakış açısına sahip daha fazla politikanın üretilmesinin de önünü açacağına değindi. 

PTT tarafından 5 Aralık için özel olarak tasarlanan, üzerinde "Seçiyoruz, Seçiliyoruz" ifadesinin yer aldığı pulun imzalandığı etkinlikte, "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması" konulu sürekli posta pulu da davetlilere dağıtıldı.

Etkinlikte, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ülke genelindeki "demokrasi nöbetleri"ne katılan kadın ve çocukların "Geceden Sabaha Diriliş" temalı fotoğrafları da sergilendi.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın