Politika

Türkeş: Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç tasvip etmez

Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Terör terördür, terörist de terörist. Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç, kültür tasvip etmez. Özellikle ismini dahi barış kökünden alan İslam, zulmü ve şiddetin her türlüsünü reddeder." dedi.

24.10.2016 - Güncelleme : 24.10.2016
Türkeş: Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç tasvip etmez

İSTANBUL

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAR) iş birliğiyle düzenlenen "Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları" açılış töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

"Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı" konulu birinci konferansa, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Abdülaziz Al-Nasser katıldı.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, konferansta yaptığı konuşmada, projenin öneminde değindi. 

Medeniyetler İttifakının kuruluşu dahil olmak üzere, bugüne kadar sağladığı siyasi, fikirsel ve maddi desteğin Türkiye'nin öncü rolünü teyit ettiğini aktaran Türkeş, "İttifakın sağladığı bunca başarıya rağmen, kemikleşmiş önyargıları, insanları, inançları, kökenleri ve kültürleri temelinde ayrıştıran anlayışı henüz aşamadığımızı, üzülerek görmekteyiz. Kültürel, etnik ve dini farklılıkların birer tehdit değil, zenginlik olarak görüldüğü, hoşgörünün ve uyumun her yerde ve her alanda öne çıktığı toplumsal anlayışı, maalesef henüz küresel ölçüde yaygınlaştıramadık." değerlendirmesini yaptı.

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin hızla yayıldığını görüyoruz"

İslam adına eylem yaptığını iddia eden terör örgütlerinin, en büyük zararı yine Müslümanlara verdiğini vurgulayan Türkeş, "Bu örgütlerin sebep olduğu algının da etkisiyle Batı ülkelerinde yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin de hızla yayıldığını görüyoruz. Oysa biz hep terörün, terör örgütlerinin dinin, kökeninin, bölgesinin ve kültürünün olmadığını söylüyoruz. Terör terördür, terörist de terörist. Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç, kültür tasvip etmez. Özellikle ismini dahi barış kökünden alan İslam, zulmü ve şiddetin her türlüsünü reddeder." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye Cumhuriyeti, sıradan bir ülke değil"

Açılış konuşmalarının ardından soruları yanıtlayan Türkeş, İspanya'nın Medeniyetler İttifakı Projesi'nden çekilmediğini, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıtılar nedeniyle yükümlülüklerini zaman zaman yerine getiremediğini, ancak eş başkanlığa devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Türkiye'nin Suriye ve Iraklı sığınmacılara kapısını açmasıyla ilgili eleştirilere cevap vererek, "Vatandaşlarımızın kaygıları ve tereddütlerini anlıyoruz ama siz değerli vatandaşlarımızın anlaması gereken şey var. Kolay, devlet olunmuyor. Hele de 'devlet ebet müddet' felsefesine sahip bir devletin yaşaması ve ileriye doğru bakması, gitmesi de kolay bir iş değil." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyetinin sıradan bir ülke olmadığını aktaran Türkeş, "Türkiye Cumhuriyeti devletinden bahsediyorsak, burada komşumuza, zordaki komşumuza, mümin müminin kardeşidir dediğimiz bir dönemde, zora girmiş Müslüman komşumuza kapımızı açtıysak, bu bonkörlük değil, bu ancak iyi niyettir ve içinde bulunduğun şartların değerlendirmesi sonucu alınmış kararlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkeş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "dinler arası hoşgörü" adlı faaliyetlerine değinerek, "Onu ben başından beri anlamadım. Ramazanda davet edeceğiz, başımızla beraber. Papaz gelecek, haham gelecek iftarına ortak olacak. Amenna, buyursun gelsin. yesinler, afiyet olsun ama sen 'dinler arası diyalog' diye başlayacaksın, başladığın günden bugüne onlar seni hiçbir şeye çağırmayacaklar. Ben bunu hep garipsedim, anlamadım." ifadelerini kullandı. 

Muhabir:Gökhan Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.