Politika, arşiv

Uluslararası toplumda barış için psikolojik atmosfer oluştu

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uluslararası toplumda Kıbrıs'ta kalıcı bir barış için ciddi psikolojik atmosfer oluştuğunu belirterek "İnşallah bu irade herkes tarafından paylaşılır" dedi.

14.12.2013 - Güncelleme : 14.12.2013
Uluslararası toplumda barış için psikolojik atmosfer oluştu

LEFKOŞA

Yunanistan'daki temaslarının ardından günübirlik ziyaret kapsamında KKTC'ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ında bir araya geldi.

Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, KKTC’ye gelmeyi daha önceden planladığını belirterek,  "Hem sizleri özlemişiz hem de istişare edilecek çok konu var" diye konuştu. Kıbrıs'ta son dönemdeki gelişmelerin ve müzakere sürecinde kazanılan ivmelerin ziyarete istişare anlamında çok önemli katkı sağladığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman KKTC’nin yanında olduğunu vurguladı.

"Kıbrıs Türk halkının kaderi, refahı, istikrarı, huzuru bizim için olmazsa olmazdır" diyen Davutoğlu, Kıbrıs Türklerinin sürecin en başından itibaren barışçıl ve çözümün bir an önce gerçekleştirilmesi yönünde çaba sarf ettiğini kaydetti. 

Davutoğlu, Türkiye ve KKTC'nin iki toplumlu, iki kurucu devlete ve eşit siyasi statüye dayalı bir çözüm için hep iyi niyet gösterdiğini dile getirdi. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin de özellikle Nikos Anastasiadis’in seçilmesi sonrası ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler çerçevesinde, Birleşmiş Milletler’in aktif olarak yürüttüğü çalışmalara olumlu katkı sağlamasını temenni ettiğini ifade eden Davutoğlu, "Hep beraber hem adada hem Doğu Akdeniz’de kalıcı bir barışı temin etmek mümkün olur. Dün Yunanistan’da, Atina’da bu çerçevede görüşmeler yaptık. Uluslararası toplumda da kalıcı bir barış için ciddi psikolojik atmosfer oluştu."

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu da Davutoğlu'nun ziyaretinin kendisini sevindirdiğini ve gururlandırdığını dile getirerek, bugüne kadar Kıbrıs sorununa çare bulmak amacıyla birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini kaydetti. 

"Henüz Kıbrıs’ta ulaşabildiğimiz bir çözüm yok" diyen Eroğlu,  "Bütün iyi niyetimizle bir anlaşma olması için arayışımızı sürdürüyoruz. Anavatan Dışişleri Bakanı her zaman yanımızda olmuştur. Desteğini bizden esirgememiştir. Bugün de yine KKTC halkına destek vermek için aramızdadırlar" diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın