Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.30
BTC/USDT
70,093.00
BIST 100
9,138.11
Politika

Yabancı yatırımcıya 'tek durak' kolaylığı

Kalkınma Bakanı Elvan, (Tek durak ofis sistemi) İstanbul'da pilot olarak uygulanan sistemle, yabancı yatırımcı tüm izin ve ruhsat işlemlerini tek bir merkezden halledebilme imkanına kavuştu." dedi.

Muhammed Ali Gürtaş  | 21.11.2017 - Güncelleme : 21.11.2017
Yabancı yatırımcıya 'tek durak' kolaylığı

Ankara

ANKARA - MUHAMMED ALİ GÜRTAŞ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yabancı yatırımcılara kolaylık için İstanbul'da pilot olarak uygulamaya konulan "tek durak ofis" sisteminin, 2018'de diğer illeri ve yerli yatırımcıları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını söyledi.

Elvan, AA muhabirine, yatırımcılara sağlanan olanaklar ile Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Yabancı yatırımcılar için bürokratik işlemlerin hızlandırılması amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde pilot olarak "tek durak ofis" sisteminin uygulamaya konulduğunu anlatan Elvan bu sistemle izin ve ruhsat işlemlerinin tek elden gerçekleştirilmeye başlandığını belirtti. Elvan, "Buraya her bir bakanlığımızdan birer eleman yerleştirdik ve bu elemanlar kendi bakanlıklarıyla doğrudan iletişim kuruyorlar. Tüm işlemleri oradan yapabiliyorlar. Dolayısıyla herhangi bir yabancı yatırımcı İstanbul'a geldiğinde İstanbul Kalkınma Ajansına gelerek eleman temini konusu da dahil olmak üzere tüm izin ve ruhsat işlemlerini tek bir merkezden halledebilme imkanına kavuştu." şeklinde konuştu.

Söz konusu projenin yabancı yatırımcılar için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Elvan, bu sistemi 2018'de diğer illeri ve yerli yatırımcıları da kapsayacak şekilde yaygınlaştıracaklarını bildirdi. Elvan, "Yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız öncelikle o ildeki kalkınma ajansına gidecekler, tüm izin ve ruhsat işlemleri orada tek elden gerçekleştirilecek. Anadolu'da yerel yatırımcılarımız için de 2018'den itibaren birkaç ilimizde başlamak üzere bu programı uygulamaya koyacağız. Bunun da uygulamasını inşallah peyderpey 2018'de devreye sokacağız." dedi.

Yabancı yatırım performansı

Elvan, bu yılın ilk üç çeyreğindeki yabancı yatırım miktarının istenilen düzeyde olmasa da 2016'da yaşanılanların göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ocak-eylül dönemini ifade ediyorum, komple yeni yatırım olarak 5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi söz konusu oldu. Bu geçen yılın ocak-eylül döneminde 4,5 milyar dolardı. Gayrimenkule baktığımızda 2016'nın ocak-eylül döneminde 2,5 milyar dolarlık bir giriş söz konusuyken bu yılın aynı döneminde 3,6 milyar dolarlık bir giriş söz konusu oldu. Söz konusu dönemde bazı yabancı sermayeli firmaların Türkiye'den tasfiyesini dikkate alsak bile yıl başından beri 8 milyar dolara yakın bir yabancı sermaye girişi var."

Türkiye'nin 2016'da son derece sıra dışı bir yıl yaşadığını hatırlatan Elvan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık, bu darbe girişiminin etkileri söz konusu oldu. Özellikle FETÖ'nün yurt dışında Türkiye aleyhine yoğun bir kampanya yürüttüğünü biliyoruz. Yine yurt dışında birtakım basın ve yayın organlarının Türkiye aleyhine kampanya yürüttüklerini biliyoruz. Türkiye'nin gelişmesinden, büyümesinden, kalkınmasından rahatsız olanların olduğunu biliyoruz. Ama buna rağmen 2017 yabancı yatırım performansı hiç de kötü değil."

"Sürpriz büyüme gerçekleşecek"

Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğunu hatırlatan Elvan, üçüncü çeyrekte yüksek bir büyüme beklendiğini bildirdi. Elvan, "Herhangi bir rakam telaffuz etmek istemiyorum ama öncü göstergeler şunu gösteriyor, sürpriz bir büyüme gerçekleşebilir. Birlikte göreceğiz, ben de bilmiyorum ama öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin 3. çeyreğinde gerçekten yüksek bir büyüme oranının gerçekleşeceğini görüyoruz. Yıllık bazda ise hedefimizin üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğiz. Bu ana kadar ki gerçekleşmelere baktığımızda 2017'de yüzde 6 civarı büyüme performansı göstereceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, OVP'de 2018-2020 döneminde mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin çok açık bir şekilde yer aldığını anımsatarak, "Evet, 2016 sonunda ve bu yıl bir miktar gevşeme söz konusu oldu ama bunu bilerek yaptık. Yani bütçe açığımızın yüzde 2 olacağını bir yıl öncesinden planlayarak, programlayarak yaptık. Dolayısıyla iş dünyasının bu canlılığını muhafaza edebilmesi son derece önemliydi ki bunun ürününü de almış görünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Temel yaklaşım büyüme ve istihdam odaklı"

Darbe girişimiyle karşı karşıya kalınmasına rağmen dünyada herhangi bir başka ülkenin kolay kolay başaramayacağı şekilde son bir yılda 1 milyon 300 binin üzerinde ilave istihdam yaratıldığını belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Gerçekten akılcı politikalarla Türkiye ekonomisini sağlam temeller üzerinde götürmeye devam edeceğiz. Mali disiplinden taviz vermeden büyümeye devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi için ortaya koyduğumuz temel yaklaşım büyüme ve istihdam odaklı. Bizim çalışacağımız, politika geliştireceğimiz alanların tamamı buna hizmet edecek. Dolayısıyla makroekonomik istikrarın sağlanması, kamu kurumlarının daha da güçlendirilmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, yüksek katma değerli üretimin artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi... Bunlardan hangisine bakarsanız bakın, bizim somut olarak çalıştığımız alanlar büyüme ve istihdama katkı sağlayacak tedbirlerdir. Önümüzdeki süreç Türkiye açısından oldukça iyi olacaktır. Vatandaşlarımız hiç merak etmesinler, kaygı içerisinde olmasınlar, hükümetimize güvensinler."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.