Dolar
32.35
Euro
34.93
Altın
2,221.84
ETH/USDT
3,555.60
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Yurt yangını ile ilgili Araştırma Komisyonu kurulacak

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin ortak önergeleriyle, Adana'da özel yurttaki yangınla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

01.12.2016 - Güncelleme : 01.12.2016
Yurt yangını ile ilgili Araştırma Komisyonu kurulacak

TBMM

TBMM Genel Kurulunda, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan, 11 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı yangınla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması için AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin verdiği önergeler birleştirilerek görüşüldü.

Hükümet adına söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 29 Kasım akşamı Adana'nın Aladağ ilçesinde herkesin yüreğini dağlayan acı bir olay yaşandığını belirterek, "Özel bir kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangında, 11 evladımız ve bir görevli hayatını kaybetti. Olayda yaralanan kız çocuklarımızın ve görevlilerin tedavileri hastanelerde devam etmekte." dedi.

O gece herkesin yüreğine büyük bir ateş düştüğünü, bu acıyı ifade etmekte kelime bulmakta zorlandığını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çocuklar ailelerinin umudu olduğu gibi gerçekten Türkiye'nin de umudu olan çocuklardı. Bu vesileyle kaybettiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Kaybedilen hiçbir canın telafisi yoktur. Bu olayda kusuru, ihmali olan kim varsa hukuk önünde en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır."

Kaya, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla birlikte yangının yaşandığı gece Aladağ ilçesine gittiklerini ve bu süreçte devletin tüm imkanlarını seferber ederek, aileler ile yaralıların yanında olduklarını anlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak o gece kriz masası oluşturduklarını, 32 psikososyal destek ekibi ile birlikte olay yerinde, hastanelerde ve Adli Tıp Kurumunda ailelerin yanında olduklarını aktaran Kaya, bundan sonraki süreçte de ailelerin yanında olmaya devam edeceklerini, tüm imkanları seferber ederek acıları hafifletmeye gayret edeceklerini söyledi. 

"Bu olay aydınlatılacak ve sorumlular en ağır şekilde cezasını çekecek"

Bakan Kaya, şunları kaydetti:

"Milletimiz, olayın bütün yönleriyle, titizlikle araştırılacağından emin olsun. Bu olay aydınlatılacak ve sorumlular en ağır şekilde cezasını çekecektir. TBMM'de üzerine düşeni yapacak, konuyu bütün yönleriyle ele alacak. Buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için yurtlarda alınması gereken tedbirler tespit edilecek. Bu elim olay bizlere çocuklarımızın eğitimi ve barınması noktasında ne kadar hassas davranmamız gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

Eğitim altyapısını hızla yenilerken özellikle yurtlarımızda güvenlik konusunu ayrı bir şekilde ele almak durumundayız. Özellikle konu çocuklarımızsa daha titiz ve daha detaylı bir çalışma gerekiyor. Bu bizim için çok hayati bir mesele. Bu meselenin sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulması, tüm kesimlerin sağduyu ve katkılarıyla mümkündür. Bu acı hepimizin ortak acısı. Bu meselenin siyaset üstü olduğunu düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki, biz kız çocuklarımızın öğrenim hayatından kopmaması için gerçekten çok büyük bir mücadele veriyoruz." 

Kaya, kız çocukların eğitimine devam etmesine yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını, şartlı nakit transferi desteğinin kız çocukların lehine kullanıldığını söyledi. 

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yurtların dışında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yurtlar inşa ettiklerini ve bu yurtları Milli Eğitim Bakanlığına devrettiklerini ifade eden Kaya, "Kız çocuklarımızın ortaöğretimde net okullaşma oranları 2003 yılında yüzde 45 iken, 2016 yılında yüzde 80'e yükselmiş durumda. Bu olay, kız çocukların eğitime dönük yatırımlara asla engel olmamalı. Aksine, bu alandaki yatırımlarımızın kalitesini, güvenilirliğini ve sayısını arttırmalıyız. Özellikle kırsal kesimdeki kız çocuklarımızın eğitim hayatının içinde kalması bu gayretlere bağlıdır." diye konuştu. 

Yerinden söz alan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, görüşmeler sırasında söylemediği bir sözün, söylenmiş gibi söylendiğini belirterek, "Ben hiçbir zaman 5. sınıfa giden öğrenciler burada kalabilir veya kanun böyle bir izin verdi demedim. Burada 5. sınıf öğrencisi kalmıştır demek somut bir gerçektir. Ama 5. sınıftaki öğrenci kalabilir demek mevzuattaki izni gösterir. Mevzuattaki bir izin için kalabilir diye hiçbir beyanım yoktur. Çok net. Gösterirseniz bakanlıktan istifa ederim diyorum." dedi.

Görüşmelerin ardında Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan, 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı yangınla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Komisyonun görev süresi 3 ay olacak. Komisyon, gerekirse Ankara dışında da görev yapabilecek.

Muhabir: Alper Atalay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.