Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,573.40
BTC/USDT
70,793.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

'Çip' ile bağımlılıktan kurtuldu hayallerine kavuştu

Uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde kullanılmaya başlanan "çip" adıyla bilinen "deri altı implant uygulaması", madde bağımlıları için umut ışığı oluyor.

07.03.2017 - Güncelleme : 07.03.2017
'Çip' ile bağımlılıktan kurtuldu hayallerine kavuştu Fotoğraf: AA / Emre Şenoğlu

ANKARA

Uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde kullanılmaya başlanan "çip" adıyla bilinen "deri altı implant uygulaması", madde bağımlıları için umut ışığı oluyor.

Deri altı implant uygulaması ile bağımlılıktan kurtulan ve meslek sahibi olan E.Ü yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

E.Ü, 18 yaşında arkadaş ortamında uyuşturucu ile tanıştığını belirterek, yaklaşık 3 yıl boyunca madde kullanmaya devam ettiğini ifade etti.

Ailesinin, bu durumuna çok üzüldüğünü ve uyuşturucudan kurtulması için her yolu denediğini aktaran E.Ü, "Çok zor günler yaşadık. Ailemi çok üzdüm, o günleri hatırlamak bile istemiyorum. İki yıl önce bu beladan kurtulmak için AMATEM'e başvurdum." dedi.

E.Ü, çip taktırdığını, 1,5 senedir bu maddeyi kullanmadığını ve temiz olduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte çok zor şeyler yaşadım. Kötü oluyorum, o anları hatırlamak bile istemiyorum. Dışarıda kaldım, çok sıkıntılar çektim. Şu anda iyiyiz, ailemle mutluyuz. Bir işim var, resmi bir kurumda çalışıyorum. İşimden evime gidiyorum. Ben bunları hiç hayal etmiyordum. Saygınlığımı, güvenimi geri kazandım." diye konuştu.

Deri altı implant 100 madde bağımlısına uygulandı

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki AMATEM, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere hizmet veriyor. Geçen yıl kasım ayından itibaren merkezde tedavi gören 100 madde bağımlısına cilt altı implant uygulaması yapıldı.

Hastaya çip takılırken işlem hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Akın Bostanoğlu, "naltrekson" ilacını içeren implantın deri altına lokal anestezi ile uygulandığını belirtti.

Bostanoğlu, "Çok kısa süren bir işlemle yağ dokusunun içine yerleştiriyoruz. 3 ay içinde naltrekson aktif maddesini yavaş yavaş salgılayarak kanda belli bir düzeyde olmasını sağlayan bir yöntem. Çok küçük bir implant olduğu için lokal anestezi ile çok rahatlıkla bu operasyonu 5 dakika içinde yapabiliyoruz. Biz işin cerrahi kısmındayız, psikiyatri doktorlarının uygun gördüğü sürece 3 ayda bir tekrarı gerekiyor." diye konuştu.

Uygulamanın ilacın bağımlılık yapan maddelerin etkisini ortadan kaldırdığını aktaran Bostanoğlu, "Aldıkları ilaçtan sonra bir haz duygusu ortadan kalkıyor bu da ilacın kullanılmasını ve o ilaçtan alınan hazzı azalttığı için kurtulmayı kolaylaştırıyor. Yeni uyguladığımız bir tedavi yöntemi. Bağımlılığı olan ve bu bağımlılıktan kurtulmak için AMATEM ve diğer psikiyatri kliniklerine başvurmuş olan uygun hastalara yapılabiliyor. Belli bir yaş sınırı yok, sadece bu ilaca karşı alerjilerinin olmaması gerekiyor." diye konuştu. 

Muhabir: Duygu Yener

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın