Sağlık

'Çocukta tansiyon olmaz inancı yanlış'

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Gündüz, "Çocukta tansiyon olmaz" inancının yanlış olduğunu, yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebildiğini belirtti.

12.03.2016 - Güncelleme : 12.03.2016
'Çocukta tansiyon olmaz inancı yanlış'

KAYSERİ - ORHAN CANBULATEL

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, "Çocukta tansiyon olmaz" inancının yanlış olduğunu, yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebildiğini belirterek "3 yaşın üzerindeki bütün çocuklarda en az yılda bir kez kan basıncı ölçümü öneriyoruz. Çocuk herhangi bir nedenle hekime başvurduğunda da mutlaka kan basıncının ölçülmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı sağlık çalışanları arısında bile çocuklarda tansiyon hastalığı görülmeyeceğine dair yanlış bir inanış olduğunu söyledi.

Çocuklarının tansiyonunu ölçtürmek isteyen hasta yakınlarının zaman zaman geri çevrildiğini dile getiren Gündüz, şu bilgileri verdi:

"Çocukta tansiyon olmaz diyerek hastayı geri gönderen sağlık çalışanları var ama biz yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebiliyoruz. Yeni doğanda görülen tansiyon yükseklikleri, kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarından ziyade altta yatan bir sebebe bağlıdır. Doğum zorlukları veya erken doğum tansiyon yüksekliği yapabilir. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde tansiyon yüksekliği çok fazla."

"3 yaşından itibaren tansiyonunu ölçtürün"

Prof. Dr. Gündüz, özellikle çocuklar arasında obezitenin ve hareketsiz yaşam tarzının arttığına dikkati çekerek, "Çocuklar çok uzun zaman televizyon ve bilgisayarın başında vakit geçiriyorlar. Biz onların 2 saatten daha fazla televizyon ve bilgisayarın başında kalmalarını istemiyoruz" dedi.

Gündüz, çocuklarda hipertansiyonun nedensiz baş ağrısıyla kendini gösterebileceğini, yorgunluk, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı ve burun kanaması gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini bildirdi.

Bazı çocukların ani tansiyon yükselmesine bağlı nöbetle kendilerine başvurduğunu aktaran Gündüz, "Bunun dışında ciddi tansiyon yükseklikleri kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği yapabilir. Hastalar genellikle bize baş ağrısı ve yorgunluk yakınmalarıyla geliyor. Bazen de hiçbir belirtisi olmayabilir. Onun için biz 3 yaşın üzerindeki bütün çocuklarda en az yılda bir kez kan basıncı ölçümünü öneriyoruz. Çocuk her hangi bir nedenle hekime başvurduğunda da mutlaka kan basıncının ölçülmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.