Dolar
32.31
Euro
34.93
Altın
2,211.76
ETH/USDT
3,566.80
BTC/USDT
70,637.00
BIST 100
9,053.73
Sağlık, arşiv

Emzirme yumurtalık ve meme kanserinden koruyor

Bebek sağlığının dış etkenlere karşı korunmasında birinci silah olarak gösterilen anne sütü, bebek dışında anneyi de kadınlarda en sık görülen meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyor.

07.10.2013 - Güncelleme : 07.10.2013
Emzirme yumurtalık ve meme kanserinden koruyor

ANKARA- Yeşim Sert Karaaslan

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, 1-7 Ekim Anne Sütü Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bebeğin anne sütü ile beslenmesinin hem anne hem de bebek için çok faydalı olduğunu söyledi.

Faydanın, bebeğin bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinden sağlıklı iletişimin kurulmasına kadar çok yönlü olduğuna dikkati çeken Özcebe, her bebeğin mümkün olduğunca 2 yaşına kadar emzirilmesinin uygun olduğunu vurguladı.

Anne sütünün, bebeklik dönemi dışında erişkinlikte de sağlıklı olmaya katkı sağladığını vurgulayan Özcebe, "Anne sütüne altıncı aydan sonra ek gıdalar başlayarak devam edilmesini, iki yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyoruz" dedi.

Özcebe, bebeğin beslenmesi sırasında biberon kullanılmaması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bebeğe emzik verilmemelidir. Biberon ve emziğin temizliği zor olup, çocuğun hastalanmasına neden olabilir. Diğer taraftan biberon ile tanışan bir bebeğin anne sütü alması da azalabilir.

Annenin emzirmesi annenin ruhsal sağlığını geliştirmektedir, annenin yumurtalık ve meme kanserine yakalanma riskli azaltmaktadır.

Bebeğin emzirilmesi, anne ile bebek arasındaki iletişimi de kuvvetlendirir.

Anne sütü bebeği pek çok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır.

İlk altı ay sonrası ise besin değeri yüksek, vitamin içeren, kalori miktarı bebeğin gereksiniminden daha fazla olmayacak şekilde ek gıda tercihi yapılmalıdır.

Ayrıca besinlerin hazırlanması sırasında el, besin ve kullanılan mutfak malzemesinin temiz olmasına özellikle dikkat edilmelidir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın