Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,555.00
BTC/USDT
70,376.00
BIST 100
9,089.77
Sağlık

'Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli'

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı'nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.

05.09.2016 - Güncelleme : 06.09.2016
'Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli'

İSTANBUL

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı'nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı aktarıldı.

Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, etin sindirimi zor olan besin olduğu kaydedildi.

Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini hemen tüketmemeleri uyarısında bulunulan açıklamada, etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi gerektiği belirtildi.

''Şeker ve yüksek tansiyon hastaları kısıtlı miktarda et tüketmeli''

Etlerin yağda kızartılmasından uzak durulması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Az ve sık beslenmeli, ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir. Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir. Günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edilmeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir." 

Kurban etlerinin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklanması gerektiği kaydedilen açıklamada, bu şekilde hazırlanan etlerin buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabileceği belirtildi.

 Muhabir: Fikriye Susam Uyar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.