Dolar
32.37
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,577.50
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

'Kanserde erken tanı, yaşam şansını üç kat artırıyor'

TKD Yönetim Kurulu Başkanı Duruman, "Ülkemizde kanser hastalığına yakalanma oranı dünya ortalamasına göre daha düşük olduğunu belirterek, erken tanının kanser tedavisinde yaşama şansını üç kata kadar artırdığını söyledi.

03.04.2017 - Güncelleme : 03.04.2017
'Kanserde erken tanı, yaşam şansını üç kat artırıyor'

İSTANBUL

Türk Kanser Derneği (TKD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Türkiye'de kansere yakalanma oranının dünya ortalamasına göre daha düşük, kanserden ölüm oranlarının ise daha yüksek durumda bulunduğunu belirterek, bunun ana nedeninin de tanıda geç kalınması olduğunu, oysa erken tanının, kanser tedavisinde yaşama şansını üç kata kadar artırdığını bildirdi.

TKD'den yapılan açıklamaya göre Duruman, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında düzenlenen basın toplantısında, kanser tedavisi için İstanbul'a gelen ancak maddi imkanı olmayan hastalarla refakatçilerine ücretsiz konaklama imkanı sunacak "MucizeEvi" projesi hakkında bilgi verdi.

"MucizEvi projemizi, ilk adımda İstanbul'da hayata geçirmeyi planlıyoruz"

Kanserle mücadelede tıbbi süreç kadar hastaya sürekli destek sağlayabilmenin de önem taşıdığını aktaran Duruman, projeyle, hastaların ve refakatçilerinin tedavi süresi boyunca 3 öğün yemek, konaklama, ısınma, temizlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ifade etti.

Duruman, ayrıca, psikolojik destek ve atölye çalışmalarının da ücretsiz sağlanacağını belirterek, "Tüm bu özellikleriyle tam bir yaşam merkezi kimliği taşıyan MucizEvi projemizi, ilk adımda İstanbul'da hayata geçirmeyi, sonrasında Ankara ve İzmir başta olmak üzere, kanser tedavisinde merkez özelliği taşıyan büyük illere yaymayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

TKD Yönetim Kurulu Başkanı Duruman, "Ülkemizde kanser hastalığına yakalanma oranı dünya ortalamasına göre daha düşük, kanserden ölüm oranları ise daha yüksek. Bunun ana nedeni de tanıda geç kalınması. Oysa erken tanı, kanser tedavisinde yaşama şansını üç kata kadar artırır. Kansere karşı iki güçlü silah; mücadeleci ruhu kaybetmemek ve kanserden hızlı davranmaktır. Beslenmeden spora sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemenin yanı sıra, düzenli taramalara katılmak önem taşıyor. Derneğimiz, ülkemizin dört bir yanında ücretsiz tarama hizmetleri sunuyor. Bu çalışmalarımızı, toplumsal bir çağrıya dönüşen '#kanserdenhızlıdavran' mesajımızla vurguluyoruz. 4 Şubat Dünya Kanser Gününde olduğu gibi, ünlü isimler de bu çağrıya kendi çektikleri kısa videolar ve sosyal medya mesajlarıyla katılıyor." şeklinde konuştu.

"Görüntü teknolojileri hastanın radyasyon alımını daha aza indiriyor "

TKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Balcı, yeni görüntüleme teknolojilerinin, kansere karşı başarı şansını artırdığını belirterek, kanserin tanı ve tedavisinde önem taşıyan görüntüleme sistemlerine ilişkin bilgi verdi.

Balcı, "Sağlık teknolojilerindeki yeni gelişmeler, kanserle daha etkin mücadeleye yardımcı oluyor. Günümüzde görüntü teknolojileri hem daha etkin sonuç veriyor hem de hastaların radyasyon alımını daha aza indiriyor. Bu konu hem hastaların ve toplumun sağlığı hem de ülke ekonomisi açısından önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.