Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,555.00
BTC/USDT
70,840.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigara kanserin başlıca nedenleri

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) uzmanı Dr. Verena Katzke, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigaranın, kanserin başlıca nedenlerini oluşturduğunu söyledi.

09.04.2016 - Güncelleme : 10.04.2016
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigara kanserin başlıca nedenleri Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) uzmanı Dr. Verena Katzke, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigaranın, kanserin başlıca nedenlerini oluşturduğunu söyledi.

Berlin

BERLİN

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) uzmanı Dr. Verena Katzke, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kanser vakalarında da artış görüldüğünü, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigaranın, kanserin başlıca nedenlerini oluşturduğunu söyledi.

Kanserle mücadele alanında önemli çalışmalarıyla bilinen DKFZ’nin uzmanlarından Katzke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmaların kanserden korunmanın ancak sağlıklı bir yaşam tarzıyla mümkün olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Katzke, “Sağlıklı bir yaşam tarzı dediğimiz, dengeli beslenme, düzenli bedensel hareket ve normal bir kilodan oluşuyor. Bu formül tahminlere göre kanseri yüzde 30 ila 40 oranında önleyebilmeyi sağlıyor” şeklinde konuştu.

Almanya’da son yıllarda iyi tıbbi bakım sonucunda kalp ve damar hastalıkları ile enfeksiyonlara bağlı ölümlerin gerilediğini, insanların yaşam sürelerinin uzadığını, bununla birlikte kanser vakalarında artış görüldüğünü anlatan Katzke, şöyle devam etti:

“Kanser riskini artıran bir diğer etken ‘Batılı yaşam tarzı’ olarak ifade edilen, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin yol açtığı aşırı kilo. Ayrıca özellikle gelişmekte olan ülkelerde sigara içme oranları artıyor, bu da kanser vakalarındaki artışın başlıca nedeni.”

Kanserin önlenmesi için daha güçlü önlemler alınması gerektiğini dile getiren Katzke, “Kanserle mücadele için, sigara içme yasaklarının uygulandığı alanların genişletilmesi, sigara reklamlarının daha yaygın bir şekilde yasaklanması, okul kantinlerinde daha sağlıklı beslenme imkanlarının sunulması ve daha fazla spor imkanının yaratılması önem taşıyor” diye konuştu.

Her iki hastadan biri ölüyor

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi’nin Sözcüsü Dr. Stefanie Seltmann da son yıllarda her iki kanser hastasından birinin hayatını kaybettiğini, bu ölümleri azaltmak için kansere yol açan nedenlerin önlenmesi, teşhis ve tedavide yeni yöntemlerin bulunmasına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya’da kanser vakaları son 20 yılda yüzde 30 oranında arttı.

Ülkede her yıl ortalama 450 bin hastaya kanser teşhisi konuluyor. Kanser kaynaklı ölümlere, erkeklerde en çok akciğer kanseri, kadınlarda ise göğüs kanseri neden oluyor.

Son yıllarda geliştirilen başarılı erken tanı ve tedavi programları sayesinde, teşhis edilen kanser vakalarında ölüm oranları yüzde 20 oranında azaldı. Ancak kanser vakalarındaki hızlı artış devam ediyor ve uzmanlara göre en geç 10 yıl içerisinde kanser, Almanya’da halen en çok ölüme yol açan kalp ve damar hastalıkları kaynaklı ölümlerin yerini alacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın