Sağlık

'Şeker tüketiminde bilinçli davranmalıyız'

Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Demiray, şeker alımını azaltmak için birçok gıdanın içinde bulunan oranlara bakılması gerektiğini belirtti.

06.04.2016 - Güncelleme : 06.04.2016
'Şeker tüketiminde bilinçli davranmalıyız'

Istanbul

İSTANBUL

Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, şeker alımını azaltmak için birçok gıdanın içinde bulunan oranlara bakılması gerektiğini belirterek, bu konuda bilinçli davranmanın önemli olduğunu bildirdi.

Demiray, yaptığı yazılı açıklamada, şeker tüketiminin arttığına dikkati çekerek, kullanılan et suyu, hazır çorba, paketlenmiş yüzlerce gıdanın içinde bulunan şekerin fark edilmeden tüketildiğini aktardı.

Fazla şeker kullanımının hormonal, metabolik, hücresel pek çok zararlı etkisinin söz konusu olduğunu vurgulayan Demiray, "En önemlisi de şeker tüketiminin kanserle olan ilişkisi. Bilim adamları, kanser hücrelerinin en sevdiği yiyecek olan şekere karşı herkesi uyarıyor. Fazla şeker kullanımı kanserin beslenmesine izin vermektir. Şeker yerine tatlandırıcı kullanmak da yanlıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, şeker tüketimine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Uzmanlar, günlük alınması gereken en yüksek şeker miktarını erkekler için 9, kadınlar için ise 6 çay kaşığı olarak belirtiyor. Bu miktarlar kalori cinsinden hesaplandığında erkekler için 150, kadınlar için de 100 kaloriye denk geliyor. Birçok insan ise günlük bu oranı kolaylıkla ikiye katlayabiliyor. Şeker alımını azaltmak için içeceklerden konserve gıdalara, salata soslarından ekmeklere kadar birçok gıdanın içinde bulunan şeker oranlarına bakmak gerekiyor. Artık bu konuda bilinçli hareket edilmeli. Ürünlerin etiketlerindeki fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glükoz ya da dekstroz gibi maddelerin oranına dikkat edilmesi gerekiyor."

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın