Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.56
ETH/USDT
3,562.80
BTC/USDT
70,787.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

'Sigara düşük riskini yüzde 39 artırıyor'

Amerikan Üreme Tıbbı Cemiyeti ile Hacettepe Üniversitesince yapılan iki ayrı çalışma, tütün kullanımının düşük, dış gebelik, kısırlık ve erken menopoz riskini artırdığını ortaya koydu.

Yeşim Sert Karaaslan  | 08.02.2017 - Güncelleme : 08.02.2017
'Sigara düşük riskini yüzde 39 artırıyor'

Ankara

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Sigara kullanımının üreme sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koyan bilimsel çalışmalar, tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesinin düşük riskini yüzde 39, dış gebelik riskini yüzde 27, kısırlık riskini yüzde 22, erken menopoz riskini yüzde 17 artırdığını gösterdi.

Dünya Tüp Bebek ile Kadın ve Aile Sağlığı dernekleri Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta kanser, kalp-damar olmak üzere kısırlık dahil birçok hastalığının temelinde olumsuz yaşam koşulları ve yanlış beslenmenin rol oynadığını söyledi.

Gürgan, Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda sigara kullanımının oldukça yüksek belirterek, şunları ifade etti:

"Yurt içi ve yurt dışı tıbbi literatür sonuçlarına göre, sigara, alkol ve madde kullanımı her iki cinste de kısırlığa yol açıyor. Ülkemizde gün geçtikte artan kısırlık problemi, özellikle gençleri etkiliyor. Bir yıl korunmasız cinsel ilişki sonucu gebe kalamayan kişi sayısının yaklaşık 2 milyon olduğu öngörülüyor. Bunun altında yatan en önemli nedenlerden birinin genç yaşlardan itibaren sigara dumanına maruziyet olarak gösteriliyor."

Düşük riskini artırıyor

Prof. Dr. Gürgan, Amerikan Üreme Tıbbı Cemiyeti verilerine göre, ülkede üreme çağındaki kadınların yüzde 30'unun, erkeklerin ise yüzde 35'inin sigara kullandığını söyledi. Gürgan, "Sigara kullanımı, düşük riskini yüzde 39, dış gebelik riskini yüzde 27, kısırlık riskini yüzde 22, erken menopoz riskini yüzde 17 artırıyor." diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesince yapılan bir araştırmaya göre, tütün kullanımının kadınların yüzde 13'ünde kısırlığa (infertilite) neden olduğunun ortaya konduğunu dile getiren Gürgan, "Günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak spermin yoğunluğunu ortalama yüzde 22 oranında azalıyor." bilgisini verdi.

Sigara kullananlarda tüp bebek uygulamalarında başarı oranlarının da azaldığını ifade eden Gürgan, "Oluşan gebeliklerin düşükle sonlanma riski artıyor. Sperm hareketliliği azalıyor ve şekil bozukluğu gelişebiliyor. Önemli olan şey ise sigarayı bıraktıktan sonra hem erkek hem de kadınlarda üreme yetisinin güçlenmesidir." sözlerine yer verdi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın