Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.02
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,810.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, seçim 2014

SETA'dan seçime yönelik konferans

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) açıklamasına göre SETA İstanbul'da "Ekonomik Veriler Işığında 7 Haziran Seçim Sonuçlarına Dair Öngörüler" başlıklı bir konferans düzenlendi.

30.05.2015 - Güncelleme : 30.05.2015
SETA'dan seçime yönelik konferans

İSTANBUL

SETA İstanbul Ekonomi Direktörü Sadık Ünay'ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, Ali Akarca konuşmacı olarak katıldı.

Illinois Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akarca, seçmenlerin hükümetleri, gösterdikleri ekonomik performansa göre değerlendirdiğini bildirdi.

Seçmenlerin 1987'den beri her seçimlerde farklı bir partiyi iktidara getirdiklerini anımsatan Akarca, seçmenlerin bir nevi her partiyi deneyerek şans verdiğini, memnun oldukları partileri iktidarda daha uzun süre tutmak konusunda oy verdiklerini dile getirdi.

Seçmenlerin oy oranını belirleyen etmenler arasında taraf tutma ve değiştirme, stratejik oy verme, iktidar maliyeti, iktidar avantajı ve ekonomik performansların etkili olduğunu aktaran Akarca, seçmenlerin kendi ekonomik çıkarlarını gözettiğini ve dünya görüşlerini temsil ettiğine inandıkları bir partiye oy verdiklerini, oylarını tekrar bir önceki seçimde tercih ettikleri partilere verme eğilimi gösterdiklerini ifade etti.

Ancak çok sık görülmese de seçmenlerin de saf değiştirebildiğini vurgulayan Akarca, böyle bir durumda görüşlerine ve menfaatlerine daha yakın olan fakat daha önce kurulmalarına müsaade edilmeyen partiler açıldığında, çeşitli sebeplerden dolayı saf değiştirdiklerinin de altını çizdi.

HDP'nin seçime parti olarak girmesinden dolayı stratejik oy vermenin bu sefer daha da önemli olacağını, barajı geçme potansiyelinin olduğunu ama bunun için iyi bir mobilizasyon yapması gerektiğini vurgulayan Akarca, "İlk defa seçmen kitlesi oyum boşa gitmeyecek diye stratejik olarak oy verecek ve bunun daha önce örneği olmadığından dolayı etkisine dair tam olarak birşey söylenemiyor" ifadelerini kullandı.

Seçmenlerin hükümetleri, gösterdikleri ekonomik performansa göre değerlendirdiğinin altını çizen Akarca, ekonomideki performans iyi ise hükümetin ödüllendirildiğini, kötü ise cezalandırıldığını belirtti.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın