Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.10
BTC/USDT
70,353.00
BIST 100
9,079.97
Spor

40 yıl sonra gelen madalya

Güreşe 40 yıl önce başlayan milli sporcu Halil Öz, kariyerinin ilk madalyasını Dünya Veteranlar Şampiyonası'nda üçüncü olarak elde etti.

20.10.2017 - Güncelleme : 21.10.2017
40 yıl sonra gelen madalya Fotoğraf: AA / Ömer Hakan Kibar

ANKARA - ÖMER HAKAN KİBAR

Halil Öz, dünya şampiyonu dayısı Ali Rıza Alan'a özenerek 40 yıl önce başladığı güreşte, veteranlarda kariyerinin ilk madalyasını kazandı.

Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde geçen hafta düzenlenen Dünya Veteranlar Şampiyonası'nda 70 kilo 50-55 yaş grubunda dünya üçüncülüğü elde ettiğini söyledi.

İlk güreş deneyimini 40 yıl önce yaşadığını belirten Öz, "54 yaşındayım. 40 yıl boyunca azimle 'madalyayı alacağım' dedim ve bunu başardım. Bu dönemde çok yıprandım." dedi.

Dünya şampiyonluğunu kazanan dayısı Ali Rıza Alan'ın 1970 yılında Türkiye'ye dönüşündeki karşılanmasının kendisini çok etkilediğini anlatan Öz, "Dayım, 52 kiloda Kanada'daki Dünya Şampiyonası'nda birinci olunca, Türkiye'de karşılanması çok hoşuma gitmişti. Ben de bunu görünce, güreşçi olurum diye aklımdan geçirdim." diye konuştu.

Tek kolla mücadele etti

Küçük yaşta sağ kolunun zarar gördüğünü dile getiren Öz, rakiplerinin bunun farkında olmadığını ifade etti.

Ailesinin kendisine destek olmadığına dikkati çeken Öz, şöyle konuştu:

"İki yaşında sağ kolum ve elim yandı. Bu nedenle ailem güreşmemi istemedi. Elim yumulmuyor, sinirlerim yanmış. Elimi sıkamıyorum. Minderde tek kolla mücadele ediyorum. Diğer kolum adeta göstermelik. Bu elimin gücü yok. Rakiplerim kolumun engelli olduğunu bilmiyor. Bilseler zaten o kolumu söker, atarlar. Sağlam kolumla diğer kolumun açığını kapatıyorum."

Yaşını daha önce küçülttüğü için veteranlardaki mücadelesinde sıkıntılar yaşadığını dile getiren Halil Öz, "Küçük yaşlarda güreşe başlamadığım için gücüm kimseye yetmiyor. Bana zararı oluyor. Maçlara dezavantajlı çıkıyorum. 60 yaş grubundayım. Benden 5 yaş gençlerle güreşiyorum." değerlendirmesini yaptı.

"Sporda son nokta yok"

Güreşe yoğunlaştığı dönemlerde fabrikada çalıştığını anlatan Öz, şunları kaydetti:

"Akşama kadar fabrikada çalıştım. Fabrikadan çıkışta akşam antrenmanlara gidiyordum. 3-4 ay içinde çalıştığım kulüp de kapandı. Daha sonra askere gittim. 27 yaşına kadar güreşe ara verdim. Sonrasında evlendim. 30 yaşından sonra oğlum dünyaya geldi. O da güreşte Türkiye şampiyonu oldu."

Güreşle bundan sonra da ilgileneceğini dile getiren Öz, "Altın madalya alacağım ancak yine de devam edeceğim. Altın madalya son nokta değil. Sporda son nokta yok. Örnek olmak için devam etmen gerekir." ifadelerini kullandı.

Sponsorlara çağrı

Milli veteran güreşçi Halil Öz, 40 yıl boyunca mücadelesini tek başına verdiğini, bundan sonra sponsorlardan destek beklediğini belirtti.

"Sponsor aradım, bulamadım." diyen Öz, şöyle devam etti:

"Maddi ve manevi tek başıma 40 yıl boyunca mücadele ettim. Benim tek sponsorum Türk bayrağıdır. Beni örnek sporcu olarak tüm federasyonlara tanıtmalarından şeref duyarım. Sponsor olmuş, olmamış hiç sorun değil. Ben kürsüye çıktım. En büyük sponsorum Türk bayrağı ve Atatürk."

Öz, veteranlarda başarılı olanlara da devlet sporcusu unvanı verilmesini istedi.

Dünya Şampiyonası'na Türk bayrağını dalgalandırmak için gittiğini vurgulayan Öz, "Bayrağımı dalgalandırdım. O gözyaşları bana yetti." diyerek sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.