Dünyadan Spor

FETÖ'nün İsviçre yapılanması

FETÖ'nün İsviçre'de 1 okul, 9 dershane ile 8 derneği bulunurken, ülkedeki eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 500 öğrenci, yıllık yaklaşık 2 milyon İsviçre frangı (6 milyon lira) gelir getiriyor.

Fatih Erel  | 29.07.2016 - Güncelleme : 29.07.2016
FETÖ'nün İsviçre yapılanması

Geneve

CENEVRE

FETÖ'nün İsviçre'de 1 okul, 9 dershane ile 8 derneği bulunurken, ülkedeki örgüt ile bağlantılı eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 500 öğrenci, yıllık yaklaşık 2 milyon İsviçre frangı (6 milyon lira) gelir getiriyor. Örgütün gelirinin İsviçre bankalarındaki gizli hesaplarda tutulduğu sanılıyor.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu İsviçre'de de FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda kurum ve dernek bulunuyor. FETÖ, 120 bin Türk kökenli vatandaşın yaşadığı İsviçre'de, diğer ülkelerde olduğu gibi eğitim alanındaki çalışmalarıyla faaliyete başladı. Örgüt, zamanla medya, ekonomi faaliyetleri ve diyalog dernekleriyle çeşitli alanlara yayıldı.

Eğitim alanındaki faaliyetleri

Ülkenin en büyük kenti olan Zürih'te, FETÖ'nün Sera Vakfı bünyesinde "Sera Schule" adında bir okulu faaliyet gösteriyor.

Ülkede ayrıca FETÖ'nün kontrolü altında olan 9 dershanesi var. Bunlar, Basel'deki Elite Eğitim Merkezi (Elite Bildungszentrum), Lozan'daki Elite Eğitim Merkezi (Elite Bildungszentrum), Solothurn'daki Aare Eğitim Derneği (Aare Bildungverein), St. Gallen'deki Santis Eğitim Enstitüsü (Santis Bildungsinstitut), Zürih'teki 3 Ekol Eğitim Merkezi (Ekol Bildungszentrum), Elite Eğitim Merkezi (Elite Bildungszentrum) ve Fokus Eğitim Merkezi (Fokus Bildung) olarak biliniyor.

Ülkedeki FETÖ eğitim kurumlarındaki yaklaşık 500 öğrenci, yıllık yaklaşık 2 milyon İsviçre frangı (6 milyon lira) gelir bırakıyor.

Paralar gizli hesaplarda

Ülkede, İsviçre Girişimciler Derneği de (Unternehmer Club Schweiz), FETÖ ile olan bağlantısıyla biliniyor. Üyeleri iş adamlarından oluşan dernek, eğitim kurumları dışında örgütün finansman kaynaklarının başında yer alıyor.

FETÖ yapılanmasının dernek, dershane ve okullar gibi İsviçre'deki finansal yapılanmasından sağlanan gelir ile Türkiye ve diğer ülkelerden aktarılan paraların, İsviçre bankalarında gizli hesaplarda tutulduğu öngörülüyor.

Medya yapılanması

Medya alanında ise "Zaman" ismiyle bir gazete, haftalık olarak yayımını sürdürüyor. Zaman gazetesi dışında aylık olarak basılan ve internetten de yayın yapan "İsviçre Gündem" adlı gazete de bulunuyor.

Dernekler

İsviçre'de FETÖ ile bağlantılı 8 dernek yer alıyor. Bunlar da Ideal Kültür Derneği, Anadolu Kültür Derneği, Dialog Enstitüsü, Stiftung Lernforum, Plus Kültür Merkezi, Rosarium Kadınlar Kültür Merkezi, Berna Kadınlar Kültür Merkezi ve "Time To Help" adları altında faaliyet gösteriyor.

Muhabir: Fatih Erel

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın