Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,550.20
BTC/USDT
70,174.00
BIST 100
9,090.73
Gündem

200 yaşındaki 'burgulu' armut ağacı ilgi çekiyor

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan ve 200 yaşında olduğu tahmin edilen "Burgulu" armut ağacı, sarmaşığı andıran gövde yapısı dolayısıyla Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca korunuyor.

12.10.2017 - Güncelleme : 12.10.2017
200 yaşındaki 'burgulu' armut ağacı ilgi çekiyor

KASTAMONU - Özgür Alantor

Kastamonu'da sarmaşığı andıran yapısıyla ilgi uyandıran, 200 yaşında olduğu tahmin edilen armut ağacı, ilgi çekiyor.

Taşköprü ilçesine bağlı Dilek köyü Kuştepe Mahallesi'nde bulunan, yörede "burgulu armut ağacı" adıyla bilinen ağaç, farklı görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Tek bir kökten çıkan ama farklı ağaçlara aitmiş gibi gökyüzüne doğru sarmal şekilde uzanan ağacın yapısı, dallara kadar bu şekilde devam ediyor.

Boyu 10, gövdesinin çapı ise yaklaşık 2,5 metre olan "burgulu armut ağacı" hala meyve de veriyor.

İl Özel İdaresi tarafından bastırılan "Anıt Ağaçlar" kitabında hakkında bilgi verilen ve 200 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, farklı görüntüsü dolayısıyla Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korumaya alındı.

"Ağaç bize dedelerimizden kalan bir miras"

Dilek Köyü Muhtarı Kenan Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir ağacın köylerinde bulunmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Bu tür bir ağacın başka yerde bulunduğunu sanmadığını dile getiren Savaş, "Türkiye'de olmayan bir ağaç türü olduğunu düşünüyorum. Bu ağaç bize dedelerimizden kalan bir miras." dedi.

Savaş, ağacın köyün bir değeri olduğunu vurgulayarak, "Kökten gelen 9 farklı boğum, birbirini sararak yukarıya doğru çıkıyor. Sarmaşığa benzer bu görüntü, farklılığıyla dikkati üzerine çekiyor. Burgulu armut ağacını turizme kazandırmak istiyoruz. Yollarımız yeterince iyi olmadığı için bu konuda zorlanıyoruz. Bu ağacı görmek için gelmek isteyenler, yolun kötü olması nedeniyle gelemiyor." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.