Gündem

28 Şubat'ın engellediği hayallerini 14 yıl sonra gerçekleştirdi

Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Şahin, "1997'de kazandığım İstanbul Üniversitesine ders kaydı yaptırabilmek için fakülte içine kurulan ikna odalarında sorguya çekildim.'' dedi.

28.02.2017 - Güncelleme : 28.02.2017
28 Şubat'ın engellediği hayallerini 14 yıl sonra gerçekleştirdi Fotoğraf: AA/Ömer Ural

TEKİRDAĞ - Ömer Ural

Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Zeynep Şentop Şahin, 1997'de başörtüsünü çıkarmadığı için üniversite eğitimine 14 yıl ara vermek zorunda kaldığını belirterek, "Okuluma tekrar 2011'de döndüm ve onur öğrencisi olarak mezun oldum." dedi.

Şahin, 28 şubat döneminde yaşadıklarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, o süreçte İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kazandığını söyledi.

"Başörtümü çıkarmayı kabul ettiğime dair yazı imzalamam istendi"

Ders kayıtlarının fakülte içerisinde yapıldığını, başörtülü öğrencilerin ders kaydı yaptırabilmeleri için fakülte içerisinde kurulan ve öğretim görevlilerinden oluşan bir komisyonun sorgusundan geçtiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Başörtülüler ikna odalarına alınıyordu. 'Başımı açıp okula devam edeceğimi kabul ediyorum' gibi maddeleri içeren bir yazıyı imzalamamız isteniyordu. Ben de 1997'de kazandığım İstanbul Üniversitesine ders kaydı yaptırabilmek için fakülte içine kurulan ikna odalarında sorguya çekildim. Başörtümü çıkarmayı kabul ettiğime dair yazı imzalamam istendi. İmzalamayınca eğitimime 14 yıl ara vermek zorunda kaldım."

Marmara Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olduğunu aktaran Şahin,"2013'te okulumdan onur öğrencisi olarak mezun oldum. Daha sonrasında da Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırma Enstitüsünde yüksek lisansa başladım. Şu anda da tez aşamasındayım. Eğitim için İstanbul'a gidip geliyorum.28 Şubat dönemindeki sıkıntıların ceremesini eşim ve çocuklarım çekiyor. 28 Şubat döneminde ya çalıştığı için ya da öğrenciyken insanlar herhangi bir mağduriyet yaşamışlarsa bu mağduriyetin izleri ömürleri boyunca sürüyor. Çünkü biz 20'li yaşlarda tamamlayamadığımız öğrenim hayatımızı 40'lı yaşlarda tamamlamak zorunda kaldık. Şimdi Tekirdağ'da ikamet ettiğim için haftada iki kez İstanbul'a gidip geliyorum bu yüzden çocuklarım gün boyunca yalnız kalıyor. 28 Şubat'ta yaşadığım sıkıntıların bedelini ailemle beraber ödüyorum." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.