Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,550.00
BTC/USDT
70,348.00
BIST 100
9,109.91
Gündem

60 çocuk DEAŞ'ın elinden kurtarıldı

Ankara'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınana 15 kişiden 6'sı tutuklandı.

23.11.2017 - Güncelleme : 23.11.2017
60 çocuk DEAŞ'ın elinden kurtarıldı

ANKARA

Başkentte terör örgütü DEAŞ'ın Bayancuk grubuna yönelik operasyonda gözaltına alınan 5'i kadın 15 kişiden 6'sı tutuklandı. Hakkında yakalama kararı olan 1 kişinin ise arandığı öğrenildi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Ankara yapılanmasına yönelik soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DEAŞ terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına faaliyetlerde bulunmak suçundan tutuklanan "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'a bağlı bir grubu takibe aldı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir'in talimatıyla operasyon başlatan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 5'i kadın 15 kişiyi gözaltına aldı. Hakkında yakalama kararı bulunan 1 kişinin ise arandığı belirtildi. Şüphelilerin kaldıkları yerlerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel döküman bulundu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan Emre B, Şehabettin B, Fatih D, Semih D, Hüseyin Bilal Y. ve Murat Y. tutuklandı. Aralarında kadınların da olduğu 9 kişi, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Çocuklara ideolojik eğitim

Savcılık, operasyonun ardından şüpheli 16 kişi hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla iddianame düzenleyerek Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

İddianamede, örgütün Etimesgut Kazım Karabekir Mahallesi 2061 Sokak'ta 4 katlı bir bina kiralayarak Tevhid Dergisi Derneği adı altında Şahabettin B. öncülüğünde küçük yaştaki çocuklara, tutuklu Halis Bayancuk'un görüşleri doğrultusunda ideolojik eğitim verdiği belirtildi.

İddianamede ayrıca, Halis Bayancuk'un tutuklanmadan önce ayda bir kez derneğe konuşmacı olarak geldiği, sanıklar Şahabettin B. Fatih D. Semih D. Hüseyin Bilal Y. Mehmet A. Murat A. ve Ali Ş'nin derneğe gelip giden kişilerle ilgilendikleri, sohbet ve toplantı organize ettikleri kaydedildi.

Örgütün ücretsiz servislerle evlerinden toplayarak dernekte eğitim verdiği 60 çocuk, kurtarılarak ailelerine teslim edildi. Binayı mühürleyen savcılık, aileler hakkında da ayrı bir soruşturma başlattı.

Azmettiriciyi Ankaraya getirmiş

İddianamede, tutuklananlar arasında bulunan sanıklardan avukat Emre B'nin, Tevhid Dergisi Derneğinde düzenlenen toplantılara katıldığı ifade edildi.

İddianamede, DEAŞ terör örgütü üyesi Halis Bayancuk ile gözaltına alınan bazı kişilerin avukatlığını yapan Emre B'nin, 1 Ocak 2017'de İstanbul Ortaköy'deki Reina'ya düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırının azmettiricisi olduğu şüphesiyle tutuklanan Yasser Mohamed Salem Radown'u, 27 Kasım 2016'da Aydın Geri Gönderme Merkezinden alarak Ankara'ya getirdiği belirtildi. İddianamede, Emre B. hakkında, cezaevinde bulunan örgüt mensuplarıyla dışarıda bulunan şahıslar arasında haberleşmeyi sağladığına da yer verildi.

Muhabir: Serdar Açıl,Zafer Fatih Beyaz


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.