Dolar
32.37
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Adalet Bakanlığı: Ceza ve infaz kurumlarında işkence kesinlikle yoktur

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ceza ve infaz kurumlarında işkence ve kötü muamele kesinlikle yoktur." denildi.

24.10.2016 - Güncelleme : 24.10.2016
Adalet Bakanlığı: Ceza ve infaz kurumlarında işkence kesinlikle yoktur

ANKARA

Türkiye'deki ceza ve infaz kurumlarında işkence ve kötü muamelenin kesinlikle olmadığı, ceza infaz sisteminin, insan hak ve onuruna dayalı yaklaşımlarıyla, batı hukuk sistemleri içerisinde saygın konumunu sürdürmeye ve geliştirmeye devam ettiği bildirildi.

Adalet Bakanlığınca, bazı basın yayın organlarında, "Silivri Cezaevi'nde iğneli işkence" başlığıyla verilen habere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu K.S'nin kolunun kırıldığı ve iğne batırılmak suretiyle işkence yapıldığına ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan iddiaların gerçekleri yansıtmadığı konusunda Bakanlık tarafından, 13 Ekim 2016'da açıklama yapıldığı belirtildi.

Ancak, gerçek dışı ve asılsız olduğu belgeleriyle ortaya konulan aynı iftiranın yeniden gündeme getirilmesinin gazetecilik etik ve ahlak ilkeleriyle bağdaşmadığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Haberlerin, kamuoyunu bilinçli olarak yanıltmaya yönelik haberler olduğu değerlendirilmektedir. Kamuoyunda algı operasyonu oluşturmaya yönelik bu tür haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir. Söz konusu gazete haberinde iddia edildiği gibi 'Silivri Cezaevi’nde Birgün, Cumhuriyet, Evrensel gazetelerini isteyenlere Yeni Şafak Gazetesi'ni veriyorlar. Gazeteleri istemeyenleri ise dövüyorlar' şeklindeki iddiaların ise tamamen hayal ürünü, gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmayan ve yalan haber olduğunu vurgulamak isteriz."

Açıklamada, haberde ve çeşitli basın yayın organlarında, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda yaptığı açıklamaların çarpıtıldığı da vurgulandı.

Yıldırım'ın komisyonda yaptığı konuşmanın tamamının tutanaklarda mevcut olduğu, Yıldırım'ın, ceza infaz kurumlarında münferit de olsa işkence yapıldığına ilişkin herhangi bir beyanının bulunmadığı aktarılan açıklamada, Komisyon tutanaklarında yer alan açıklamaların çarpıtılarak, aktarılmasının kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik kasıtlı ve maksatlı olduğu, bu tür haberlerin gazetecilik etik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ceza ve infaz kurumlarında işkence ve kötü muamele kesinlikle yoktur. Ceza infaz sistemimiz insan hak ve onuruna dayalı yaklaşımlarıyla, Batı hukuk sistemleri içerisinde saygın konumunu sürdürmeye ve geliştirmeye devam etmektedir."

Muhabir: Aylin Sırıklı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.