Dolar
32.39
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,538.10
BTC/USDT
69,926.00
BIST 100
9,138.87
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

AK Parti Milletvekili Tayyar: FETÖ'yle iş birliği yapan karanlık unsurlar var

AK Parti Milletvekili Tayyar, darbe girişimi hakkında, "Merkezinde FETÖ'cüler var, tetikçi olarak bunlar kullanıldı ama onları sahaya süren, onlarla iş birliği yapan karanlık unsurlar da var." dedi.

25.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
AK Parti Milletvekili Tayyar: FETÖ'yle iş birliği yapan karanlık unsurlar var

GAZİANTEP

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, darbe teşebbüsünün sadece Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tek başına organize ettiği bir girişim olmadığını belirterek, "Merkezinde FETÖ'cüler var, tetikçi olarak bunlar kullanıldı ama onları sahaya süren onlarla iş birliği yapan karanlık unsurlar da var." dedi.

Tayyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz tarihinde Ankara'da olduğunu, saat 18.00 gibi bazı kaynaklardan hareketlilik bilgisi aldığını belirtti.

Daha sonra aracına binerek, Başbakanlığa gitmek için yola çıktığını anlatan Tayyar, "TRT'nin önüne geldiğimde kavşakta 5 askeri aracı gördüm. Askerler o kavşaktan TRT'ye doğru dönüyordu. Araçları görünce bir fiili durum olduğunu hissettim. Ulaşabildiğim yerlere ulaşmaya çalıştım ama maalesef bakan düzeyinde ulaşamadım. Başbakanlık binasında kimsenin olmadığını anlayınca da AK Parti Genel Merkezi'ne geçtim." diye konuştu.

"Büyük bir tehlikeyi önledik"

O gece Genel Merkez'deki sevk ve idareye katıldığını, bu süreçte Cumhurbaşkanı'nın eş zamanlı farklı yönlere gideceği bilgisi yayıldığını vurgulayan Şamil Tayyar, şunları kaydetti:

"Darbeciler Cumhurbaşkanımızın peşinde olduğu için biz ilk aşamada Ankara'ya döneceği izlemini oluşturmak için bir grubu havaalanına yönlendirdik. Çünkü Cumhurbaşkanımızı gizlememiz gerekiyordu. Genel Merkezi koruma noktasında yoğun bir talep olduğu için burada kalmaya karar verdim. Sabah ezanına kadar oradaki koordinasyonu sağladım. Çünkü Genel Merkez'in önünde henüz o hareketliliğin sağlandığı ilk dakikalarda sivil giyimli 2 albay gözaltına alınmıştı. Bunlar devam ederken, 2 tankın Beştepe üzerinden Genel Merkez'e doğru geldiğini fark ettik. O arada anons yaptım. Herkesin tankların üstüne çıkmasını istedim. Tanka doğru tekbirlerle yürüdük. O yiğit insanların hepsi tankların üstüne çıktı. Tankın birinde askerin birisi silah çekti. Gencin biri üzerine atladı. Tankın üzerinde boğuşmalar oldu. Bunları hızlı bir şekilde uzaklaştırdık. Sonra öğrendik ki bu 2 tank Genelkurmaya gidiyormuş. Biz aslında farkında olmadan bir büyük tehlikeyi önlemişiz."

Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihinde ilk kez böylesine bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığını aktaran Tayyar, FETÖ'nün darbe teşebbüsünün, 27 Mayıs ve 12 Eylül'e benzemediğini ifade etti.

Tayyar, "İlk defa yargısız infaz şeklinde darbe girişimi oldu. İnsanların üzerine doğrudan bombalar atıldı, silahlar sıkıldı ve tanklar sürüldü. Bu bizim demokrasi tarihinde de tecrübe ettiğimiz bir hadise değil. Dolayısıyla o gece yaşanan aksaklıkları bir yerde normal karşılama gerekebilir ama hem milli istihbaratımız hem de emniyet istihbaratımız burada sınıfta kaldı." dedi.

Devletin farklı kurumlarında bir darbe girişimi hareketliliği olduğu yönünde ciddi istihbaratları görünce, Ocak ayında Cumhurbaşkanı'nın yanına gittiğini aktaran Tayyar, şöyle konuştu:

"Kendisine o anki bilgileri paylaştım. Dikkatlice dinledi. Danışmanını çağırıp ona not aldırdı. Sonraki süreçte elimize bazı somut yeni bilgiler ulaşınca yine başka görüşmede Cumhurbaşkanımıza bunları ilettim. Bir hareketlilik var ama bunun nasıl hayata geçirileceğinin somut bir veri yoktu. Bir beklenti olarak, bir analiz olarak, meseleyi tahlil etmiştik. Ben açıkçası bu hareketliliği gazetecilik refleksiyle yorumladığımda yani ağustos, eylül gibi harekete geçecekleri yönünde bir istihbarata da ulaşmıştık. Zannediyorum parlamentoda çıkardığımız yüksek yargıdaki düzenleme ve Askeri Şura'da yapılacak muhtemel bir operasyon sebebiyle bunu biraz erkene aldılar."

Darbe teşebbüsünün sadece FETÖ'nün tek başına organize ettiği bir girişim olmadığına işaret eden Tayyar, "Merkezinde FETÖ'cüler var, tetikçi olarak bunlar kullanıldı ama onları sahaya süren onlarla iş birliği yapan karanlık unsurlar da var. Eski derin devlet artıkları da buna eklendi, bu bir kirli ittifaktır. Bunlara destek veren uluslararası güç odakları var. Bunlar ağırlıklı NATO merkezlidir. Bunun çok iyi dikkate alınması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Hiç kimse araya kendi hesabını katmasın"

Darbe tezgahının A takımının dışarıda olduğunu ve bundan dolayı tehlikenin halen geçmediğine vurgu yapan Tayyar, devletin ise bu süreçte hızlı bir şekilde refleks göstermesi gerektiğini belirtti.

FETÖ ile mücadelede birilerinin kendi özel hesabını görmesine de müsaade edilmemesini isteyen Tayyar, "Biz bunu Ergenekon mücadelesinde gördük. Doğru bir davaydı ama FETÖ'cüler kendi hesaplarını gördüler. Ergenekon'u sulandırdılar. Tarihi bir davada eski derin devletle hesaplaşmayı kaçırdık. Buna izin vermediler. Bu bir vebaldir. Onun için vicdanımızı kanatacak, ileride pişman olacağımız bir büyük günahı ve vebali de üstlenmemek gerekir. FETÖ'cülerle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz ancak hiç kimse araya kendi hesabını katmasın. Bunları biz tespit ettik ve birkaçını kurtardık. Hala özel hesapla bunun arasına karıştırılan isimler de var. Bu çok fazla değil. Bunun için devletin zirvesine yeniden düzenlememiz lazım. Operasyonları yapan kadroların da gözden geçirilmesi lazım." diye konuştu.

Muhabir: Kemal Karagöz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.