Dolar
32.37
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.40
BTC/USDT
70,773.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden "arama" açıklaması

Ankara Emniyet Müdürlüğü konutta, yerleşim yerinde, kamuya açık olmayan özel iş yerlerinde önleme araması yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

20.02.2014 - Güncelleme : 20.02.2014
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden "arama" açıklaması

ANKARA

Ankara Emniyet Müdürlüğünden, önleme araması kararının uzun yıllardan beri rutin olarak alındığı, konutta, yerleşim yerinde, kamuya açık olmayan özel iş yerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılmasının ise söz konusu olmadığı bildirildi. 

Ankara Emniyet Müdürlüğünden, bazı basın yayın organlarında yer alan "Ankara ilçelerinde OHAL araması", "Başkentte izinsiz arama yetkisi" haberlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Söz konusu haber ve yorumların yanlış ve maksatlı olduğu ifade edilen açıklamada, başkent Ankara'nın, tüm kamu kurum kuruluşlarının merkez ve taşra yapılanmaları, yabancı devlet temsilcilikleri gibi hassas noktalarının fazlalığı yanı sıra gerek toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle spor etkinlikleri bakımından yoğun aktivitesi bulunan bir şehir olduğu vurgulandı. 

Önleme aramalarının, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve kapsamına giren yerler ve yakın çevrelerinde, halkın topluca bulunduğu veya toplanabileceği yerlerde, eğitim ve öğretim özgürlüğünün sağlanabilmesi amacı için her derecede öğretim ve eğitim kurumlarının çevresi ile umuma açık yerlerde, yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışlarında, Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a göre müsabakaların yapılacağı spor alanlarının çevresinde yapılabileceği bildirildi.  

Bu aramaların amacının, terör örgütlerinin faaliyetlerinin tespiti ve önlenmesi, milli güvenlik ve kamu düzenin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması ve bulundurulması yasak olan her türlü silah patlayıcı madde ve eşyanın tespiti amacıyla meydana gelebilecek olayların önlenmesinde, terör örgütleri faaliyetleri açısından intikal eden istihbari bilgi ve ihbarlarla 30 Mart 2014'te yapılacak mahalli idareler seçimleri kapsamında propaganda ve seçim faaliyetlerinin güvenli ortamda yerine getirilmesi olduğu kaydedildi.  

Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin 19. ve 20. maddeleri, Polisin Vazife ve Selahiyet Kanunu ek-1 maddesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 94. maddesi gereğince, kişilerin hak ve hürriyetlerinin korunması amacıyla Sulh Ceza Mahkemelerinden süreli olarak rutin arama kararları talep edildiğine işaret edilen açıklamada, "Yetkili mahkemelerin kararı doğrultusunda belirtilen yerlerde önleme amacıyla kanun ve yönetmelikte belirtilen sınırlamalar çerçevesinde umuma açık yerlerde, şehir giriş çıkışlarındaki uygulama noktalarında önleme araması mevzuatımıza uygun olarak yapılmaktadır" ifadesi kullanıldı.  

Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin 19. maddesinde belirtildiği üzere, konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan özel iş yerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, önleme arama karar uygulamalarının uzun yıllardan beri rutin olarak yapıldığı bildirildi. 

Muhabir: Fatma Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın