Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,210.47
ETH/USDT
3,580.50
BTC/USDT
70,651.00
BIST 100
9,027.20
Gündem

'Bab'ın ele geçirilmesi PYD/YPG'yi endişelendirdi'

SETA Dış Politika Araştırmacısı Acun, "Bab'ın ele geçirilmesinin ardından PYD/YPG unsurlarında ciddi bir endişenin başladığı görülmektedir." dedi.

24.02.2017 - Güncelleme : 24.02.2017
'Bab'ın ele geçirilmesi PYD/YPG'yi endişelendirdi'

İZMİR - EŞBER AYAYDIN

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Bab'ın DEAŞ'dan temizlenmesinin, PYD/YPG'de büyük bir endişeye neden olduğunu, terör örgütü mensuplarının Münbiç'de kilometrelerce hendekler kazarak olası bir operasyonu engelleme çabası içerisinde bulunduklarını ama bu çabalarının PKK'nın Türkiye'deki hendek kazma çabası gibi boşa çıkacağını belirtti.

Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki El Bab ilçesinin merkezini de ele geçirdiğini belirterek, Fırat Kalkanı Harekatı'nın 184'üncü gününde bu bölgenin temizlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Harekat kapsamında El Bab'dan DEAŞ'ın temizlenmesinin büyük bir kazanım olduğunun altını çizen Acun, şöyle konuştu:

"DEAŞ'ın Halep'teki en önemli kalesi konumunda olan El Bab kentinin ele geçirilmesi askeri açından TSK ve Suriyeli muhaliflerinin büyük bir zaferi anlamına geliyor. Nihayetinde DEAŞ elinde bulundurduğu Münbiç gibi diğer kentlerin aksine El Bab kentini savunabilmek için çok büyük gayret gösterdi. Hibrid savaş tekniklerini, bombalı araçları, yüzlerce kilometrelik tünel hatlarını, insansız hava araçlarını ve el yapımı bombalardan oluşan asimetrik ve melez savunma yöntemleri kullandı. Tüm bunların yanı sıra Bab kentinde yaşayan on binlerce sivilin kenti terk etmesini de engelleyerek onları adeta canlı kalkan haline getirdi. Ancak nihayetinde TSK ve ona müzahir muhalif unsurlar Bab kentini özgürleştirmeyi başardı. Fırat kalkanı Harekatı açısından da DEAŞ ile mücadele açısından da önemli bir kırılma noktasıdır."

Operasyonun devamında Münbiç belirleyici unsur

Acun, Fırat Kalkanı Harekatı'nda Bab'ın temizlenmesinin ardından kent yakınındaki Bizza ve Kabasin'in DEAŞ'dan temizlenmesi üzerine operasyonun yoğunlaşacağını belirtti.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda belirleyici unsurun Münbiç olduğunu aktaran Acun, şunları kaydetti:

"Fırat Kalkanı Harekatı'nın asıl hedefinde şu an Münbiç kentinin olduğunu düşünüyorum. ABD'nin taahhüt ettiği şekilde PYD/YPG unsurları bu bölgeden çekilmez ise harekat Münbiç'in terörden arındırılmasına yönelecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunun net bir şekilde altını çizmiş durumda. Türkiye nihayetinde Azez-Cerablus ile Bab-Münbiç hattını kapsayacak şekilde bir alanı terörden arındırarak güvenli bir bölge haline getirmek istiyor. Bu bağlamda Münbiç olmazsa olmaz konumunda belirleyici olacaktır."

"Bab'ın alınması PYD/YPG'yi endişelendirdi"

Can Acun, PYD'nin 2003'te terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla Kandil tarafından kurulduğunu anımsatarak, örgütün Suriye'de başlayan iç karışıklıktan yararlanarak askeri güç olarak YPG'yi kurduğunu belirtti.

Örgüte mensup bir teröristin İran'da PJAK, Türkiye'de PKK, Suriye'de ise YPG olarak kendini tanımladığını hatırlatan Acun, teröristlerin emirleri Kandil'den aldığına dikkati çekti.

Acun, TSK destekli ÖSO'nun Bab'ın merkezinin ele geçirmesiyle terör örgütünde kaygının ön plana çıktığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bab'ın ele geçirilmesinin arından PYD/YPG unsurlarında ciddi bir endişenin başladığı görülmektedir. Münbiç kentinin etrafında onlarca kilometrelik hendekler kazarak olası bir TSK ve muhaliflerin harekatına yönelik savunma hatları oluşturmaya gayret etmektedirler. Ancak Türkiye'de PKK'nın hendek kazma girişiminin akıbeti ortadadır. Türkiye ve muhaliflere karşı direnç gösterecek olsalar da tutunabilmeleri mümkün gözükmemektedir.

Türkiye ve muhalif unsurlar, Münbiç harekatı sırasında Afrin-Tel Rıfat bölgesinde SDG-YPG unsurlarını hedef alarak baskı altına tutmalı, savunma mevzilerini yıpratmaya yönelik adımlar atmalı. Türkiye'nin ulusal güvenliğinin temini için sınır hattındaki tüm terör bileşenleri elimine edilmek zorunda. Afrin içinde nihai harekat sadece zaman meselesi diye düşünüyorum."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.