Gündem

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan Türkmenlere ziyaret

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Irak'ın Tazehurmatu kentinde kimyasal saldırıya maruz kalan ve Polatlı Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Türkmen yaralıları ziyaret etti.

Kemal Karadağ  | 30.03.2016 - Güncelleme : 30.03.2016
Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan Türkmenlere ziyaret

Ankara

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Irak'ın Tazehurmatu kentinde kimyasal saldırıya maruz kalan ve Polatlı Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Türkmen yaralıları ziyaret etti.

Aralarında 1 yaşındaki Tuga Yaşar ile 11 yaşındaki Ali Mahmut'un da bulunduğu yaralılarla tedavi gördükleri odalarda görüşen Akdoğan, ailelerle de bir araya geldi. Akdoğan'ın ziyareti sırasında bazı yaralılar duygu yüklü anlar yaşayarak gözyaşlarına hakim olamadı.

Yaralıların sağlık durumu hakkında hastane yetkililerinden bilgi alan Akdoğan, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, Tazehurmatu'da 9 Mart'ta bir okula gerçekleştirilen saldırıda yaralanan Iraklı Türkmenlerin bir kısmının tedavi için Türkiye'ye getirildiğini anımsattı.

Akdoğan, saldırıda kimyasal silah ve muhtemelen de sarin gazını kullanıldığını dile getirerek, kimyasal maddelerden etkilenen 15 kişinin hastanede tedavi altına alındığını ve söz konusu yaralılara refakat için gelen 7 kişinin de kimyasal maddelerden etkilendiğini, 22 Türkmen'in tedavi altına alındığına işaret etti.

Suriye'de ve Irak'ta çatışmaların sürdüğünü belirten Akdoğan, sorunun çözülmemesinin bu bölgelerdeki insani dram ve krizin devam etmesine sebep olduğuna değindi.

Akdoğan, "Hem Suriye'de hem Irak'ta tamamen bir otorite boşluğu var ve terör örgütleri ve farklı yapılar arasında, farklı örgütler arasında çatışmalar devam ediyor. Bundan da öncelikle siviller, kadınlar, çocuklar zarar görüyor." dedi.

'Türkmenlerin yanındayız'

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk milleti olarak Türkmenlerin yanında olduklarına dikkati çeken Akdoğan, "Onlarla dayanışma içerisindeyiz. Onların huzuru ve güvenliği bizim temel önceliğimizdir. Irak anayasasına göre üç kurucu unsurdan bir tanesidir Türkmenler. Maalesef son dönemde Türkmen şehri olarak bildiğimiz Telafer, Tuzhurmatu, Musul gibi birçok şehir ya doğrudan IŞİD'in, DAEŞ'in işgali veya saldırıları altında kaldı. Bu bölgelerde Türkmen kardeşlerimiz büyük mağduriyetler yaşadılar." ifadesini kullandı.

Irak'ta 3 milyon civarında kişinin evinden, yerinden ve yurdundan edildiğini anımsatan Akdoğan, söz konusu kişilerin yaklaşık 300 bininin de Türkmen olduğunu aktardı.

Akdoğan, Irak'tan yaklaşık 35 bin Türkmen'in Türkiye'de bulunduğunu vurgulayarak, Suriye'den de 24 bin Türkmen'e Türkiye'nin kucak açtığını bildirdi.

DAEŞ'in Tazehurmatu'ya kimyasal saldırısına ilişkin Akdoğan, "Okul açıldığı gün okula bu şekilde bir saldırıda bulunulması, doğrudan sivillere, masumlara, çocuklara dönük bir saldırıda bulunulması başlı başına bir vahşettir. Onun ötesinde kimyasal silah kullanılması, kimyasal maddelerle doğrudan bu insanlara ölüm kusulması, ölüm saçılması başlı başına bir insanlık suçudur." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın