Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
69,948.00
BIST 100
9,067.54
Gündem

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Aliya İslam dünyasının Bilge Kralıdır

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı İzetbegoviç'in devlet başkanı ve komutan olmasının yanı sıra Müslüman bir yazar olarak İslam dünyasının "Bilge Kral"ı olduğunu söyledi.

Emin Avundukluoğlu  | 19.10.2017 - Güncelleme : 19.10.2017
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Aliya İslam dünyasının Bilge Kralıdır

TBMM

TBMM - M. EMIN AVUNDUKLUOĞLU 

Aliya İzetbegoviç'in ölümünün 14. yılı dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İzetbegoviç'i rahmetle, minnetle yad ettiğini, bu vesileyle kardeş Boşnak halkını muhabbetle ve saygıyla selamladığını belirtti.

Çavuşoğlu, İzetbegoviç'in siyasi mücadelesinin 16 yaşındayken "Genç Müslümanlar" hareketiyle başladığını ve 1996 yılında kendi isteğiyle görevini bırakana kadar sürdüğünü hatırlattı.

"20’nci yüzyılın en önemli İslam düşünürleri arasındaki Aliya herhangi bir coğrafyada ortaya çıkmış sıradan bir lider değildir." ifadesinin kullanan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"O’nu diğer düşünürlerden ayıran farklar, coğrafi açıdan Avrupa’nın tam ortasında Müslüman bir toplumda yaşaması, kültürel ve dini bakımdan Hristiyanlığı benimsemiş toplumlar tarafından çerçevelenmiş olması ve onun krallık sistemini, komünist rejimi, İkinci Dünya Savaşı’nı, sosyalizmin çöküşünü bizzat yaşayarak tecrübe etmiş olmasındandır. Geçtiğimiz yüzyılın en zor, en sıkıntılı, en acılı coğrafyalarından birinde İslam toplumlarının uyanışını ve İslam ile Müslümanlar arasındaki mesafeyi kendisine dert edinmiş bir düşünürdür. Ona göre şayet Batı medeniyeti karşısında İslam toplumlarının bir çıkış yolu olacaksa bu ancak şuurlu bir İslami dönüşümün yaşanmasıyla mümkün olacaktır. Adaletin tesis edilmesi, fitnenin, baskının ve zulmün ortadan kaldırılması onun siyaset felsefesinin temelidir. Onun felsefesi adaleti gerçekleştirmek ve hakkı yüceltmektir."

İzzetbegoviç'in "Hayat kısa değil, ben onu uzun buluyorum" sözünü hatırlatan Çavuşoğlu, Aliya'nın hayatına bakıldığında gerçekten büyük bir zengilik görüldüğünü, bu zenginliğin kültürel, siyasi ve entelektüel derinliğinin getirdiği bir değerler zenginliği olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, "Aliya İzzetbegoviç, devlet başkanı, hukukçu, siyasetçi ve komutan olmasının yanı sıra Müslüman bir entelektüel, önemli eserlere imza atmış bir yazar olarak İslam dünyasının 'Bilge Kralı'dır." dedi.

Bosna'nın bugün emin ellerde olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Rahmetli Aliya’yı çağımız siyasetçilerinin çok iyi tahlil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüz dünyası Aliya’nın paradigmasından ne kadar istifade ederse insanlık ve medeniyet yolunda o ölçüde yol kat edebilecektir. Aliya’yı hakkıyla anlamış hiçbir siyasetçi, bugün zulümlere, baskılara ve savaşlara gark olmuş dünyaya duyarsız kalmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Emin Avundukluoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın