Gündem

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 30 yıl içinde AB diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilişkin "30 yıl içinde Avrupa Birliği diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor" dedi.

25.06.2016 - Güncelleme : 25.06.2016
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 30 yıl içinde AB diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor Fotoğraf: AA/İslam Yakut

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilişkin, "Önemli bir adımdır. Avrupa’nın 30 yıl sonrasını göremeyenler, Türkiye’ye 3 bin yıl sonrasını tavsiye etmişlerdi, '3 bin yılında Türkiye ancak girer' demişlerdi. Herhalde 3 bin yılına kalmayacak. 30 yıl içinde Avrupa Birliği diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor." dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le birlikte, Fatih Belediyesi tarafından Four Seasons Otel'de düzenlenen ve bazı sosyal medya siteleri tarafından canlı yayınlanan, "Tarihi ve Kültürel Yapısıyla Tarihi Yarımada" konulu "Sosyal Medya Sohbetleri"ne katılan Kurtulmuş, sunucu Betül Soysal Bozdoğan'ın sorularını yanıtladı. 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'gençlik, kültür ve eğitim konusunda arzu ettiğimiz noktada değiliz.' dedi. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna Kurtulmuş, bunun bir özeleştiri olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu en tepeden dillendirmesinin, her türlü takdirin üstünde olduğunu aktardı.

AK Parti’nin 14 yıldır fiziki, beşeri kalkınmada önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Kurtulmuş, “Biz Türkiye’de 150 yıldır ödünç fikirlerle düşünüyoruz. Kendi değerlerimizden korkardık. Bundan uzaklaşmamız, Osmanlı’ya ait şeyler, gerici, yanlış, bu milletin önünü tıkayan şeylerdi. Öyle algılanırdı. Elitler tarafından öyle anlatılırdı. Türkiye’nin tahayyül dünyasını onarması en önemli meselesidir.” ifadesini kullandı.

"Nereden geldiğimizi unutmayacağız"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Neden bugün bu eleştiriyi yapıyoruz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"İnşallah yeni bir başlangıçtır. İnsanlar özeleştiri yapmalı. Nereden geldiğimiz unutmayacağız. Unutanlara nereye gideceğini bulamazlar. Türkiye gibi bir yerde biz 200 yıldır derin bir mücadele yapıyoruz. Bu mücadelenin hiçbir gününü unutmayacağız. Ama bizim de gideceğimiz bir yer var. Gideceğimiz yer, yeniden güçlü bir Türkiye kurmaktır. Medeniyetiyle barışmış bir Türkiye’dir. Bölgesine hakkın, adaletin, hukukun inşa edilmesine katkı sağlayan bir Türkiye’dir. Dünyada söyleceği insani, vicdani bir sözü olan bir Türkiye’dir. Bunun yolu sadece köprü, otoyol yapmaktan geçmiyor. Bunun yolu, edebiyatta da sanatta da bilimde de felsefede de tarihte de çok güçlü nesiller yetiştirmekten geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız cesaretle bunu ifade etmiştir."

Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Kurtulmuş düzenlenen programın ardından gazetecilerin, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilişkin sorularını da yanıtladı.

İngiliz halkının kendi tercihi olan bu karara saygı duyulması gerektiğini belirten Kurtulmuş, seçim kampanyasında Avrupa Birliği’nden çıkmak isteyenlerin yapmış olduğu çok çirkin bir propaganda olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, özellikle İslam ve Türkiye karşıtlığını kullanarak, Avrupa Birliği’nden korunmak için bir takım şeyler söylendiğini aktardı.

"Türkiye seçimin bir malzemesi haline getirilmeye çalışıldı"

Kurtulmuş, "Türkiye 3 bin yılında ancak Avrupa Birliği’ne girebilir" diyenlerin olduğunu anımsatarak, "Ayrıca, 'Türkiye nasıl olsa girmeyecek. Telaşlanmayın.' diyenler oldu. Bu şekilde Türkiye seçimin bir malzemesi haline getirilmeye çalışıldı. Sayın Cameron’a, 'Siz Türkiye’nin ne zaman gireceğini değil, 30 sene sonra Avrupa’nın ne hale geleciğini düşünün. Onu konuşun” demiştik." değerlendirmesini yaptı.

"Avrupa bir tam manasıyla devlet olacak adımları atamadı"

Kendisinin de 7-8 sene önce, “Eğer Avrupa ortak ordusunu kuramazsa, Avrupa Birliği dağılma sürecine girer” uyarısını yaptığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Avrupa; Gümrük Birliği, ekonomik bütünleşme safhalarında, Avrupa Parlamentosu’nu, hukuk, adalet divanlarını kurmakta çok hızlı aşamalar kat etti. Son aşamasına gelince, AB içindeki kendi tartışmalar ortaya çıktı ve Avrupa bir tam manasıyla devlet olacak adımları atamadı. 'Ukrayna krizini çözemeyen bir Avrupa Birliği’nin kendi varlığı da tartışmalı hale gelir, tartışılır.' demiştik. Biz bunları önceden görmüş ve söylemiştik. Ama burada Avrupa’nın görmesi gereken başka bir şeyi daha söylüyoruz. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması çok önemli bir meseledir. Sadece Avrupa için değil, dünya siyaseti için de tarihi önemde bir gelişmedir. Yeni bir sayfanın başlangıcıdır. Bunu çok açık ifade etmemiz lazım. Ama Avrupa’nın aynı zamanda şuna da çok hassas biçimde çözüm bulması lazım. Türkiye üzerinden kendi iç siyasetlerinde bir şeyler yapabilirler. İslam karşıtlığı üzerinden bazı sözler söyleyebilirler ama Avrupa’da adım adım yaklaşan başka bir büyük tehlike daha var."

"30 yıl içinde Avrupa Birliği diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor"

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Numan Kurtulmuş, "İngiliz halkının bileceği bir şeydir ama Avrupa için aynı zamanda eş zamanlı olarak hem dağılma süreciyle ilgili bir tehlikeyi ortaya koyuyor, hem de buna paralel olarak aşırı sağ akımların gelişmesiyle ilgili de yeni bir Avrupa içi gerilim sinyallerini veriyor. Kaldı ki bu gerilimlerle birlikte sadece Avrupa içerisinde değil, dünya siyasetinde de yeni bir gerilimin eşiğinde olduğumuzu görmemiz lazım. Önemli bir adımdır. Avrupa’nın 30 yıl sonrasını göremeyenler, Türkiye’ye 3 bin yıl sonrasını tavsiye etmişlerdi, '3 bin yılında Türkiye ancak girer' demişlerdi. Herhalde 3 bin yılına kalmayacak. 30 yıl içinde Avrupa Birliği diye bir şeyin kalmayacağı görülüyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Halil İbrahim Başer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.