Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.90
BTC/USDT
70,090.00
BIST 100
9,101.50
Gündem

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olay var. Sadece rakamını söyleyeyim, 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir." dedi.

Ertuğrul Subaşı  | 02.05.2016 - Güncelleme : 03.05.2016
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir Fotoğraf: AA/Ahmet Bolat

Turkey

ANKARA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "1 Mayıs’ta, 83’ü miting olmak üzere 140 etkinlik yapıldı. Bu etkinliklere yaklaşık olarak 180 bin insan katıldı. Genelde şenlik içerisinde, halaylarla, türkülerle bir emek bayramı, emekçi bayramı olarak bu bayram kutlandı. Bu bayramın legal bir şekilde ve gerçekten hiçbir olayın vuku bulmadan gerçekleşmesini sağlayan bütün kitlesel örgütlere, bu barış içerisinde gösterilerini yapan bütün sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara teşekkür ediyorum." dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

64. Hükümet'in 20. toplantısının Beştepe'de, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde icra edildiğini belirten Kurtulmuş, oldukça yoğun bir gündem içerisinde toplantının gerçekleştiğini söyledi.

Kurtulmuş, toplantının ilk bölümünde güvenlik konularına ilişkin, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunumlar yapıldığını, PKK ve DEAŞ terör örgütleri ile diğer terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı faaliyetleri ve tedbirler konusunda Kurul'un bilgilendirildiğini ifade etti.

Türkiye'nin, 20 Temmuz 2015’ten itibaren sistematik şekilde çok taraflı, çok yönlü, hem sınır dışında hem sınırların içerisinde, şehirlerde, kırsal alanda, büyükşehirlerde çok yönlü bir terör saldırısının altında olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, alınan tedbirlerin her geçen gün geliştirildiğini söyledi.

Kurtulmuş, her olay karşında çıkarılan derslerle daha ileri adımlar atılarak, bütün bu çok taraflı terör saldırılarının millete artık zarar veremez noktaya gelebilmesi için gece gündüz ilgili bütün birimlerin, çok yüksek bir koordinasyon içerisinde hareket ettiğini anlattı.

Bu çerçevede, sadece geçen hafta üç bombalı terör olayının meydana geldiğini anımsatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bunlardan bir tanesi 27 Nisan'da Bursa Ulu Cami'de gerçekleşti. Arkasından 1 Mayıs'ta, sabah saatlerinde Gaziantep Emniyet Müdürlüğünü hedef alan, Gaziantep'in en hayati yeri olan, 'Gaziantep'in İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı' diyebileceğimiz bir yerde, hain bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Arkasından da akşam saatlerinde Diyarbakır Dicle Jandarma Karakoluna dönük olarak bir saldırıda bulunuldu. Bu saldırılardan sonra bütün detayları soruşturularak ilgili kişiler ortaya çıkarılmaya, bu saldırıların faillerinin isimleri, kimlikleri belirlenerek, ondan sonra arkasındaki bütün iltisakların da ortaya çıkarılması için çok ciddi çalışmalar yürütüldü, yürütülmeye devam ediliyor. Alınan tedbirlerin etkinliği sayesinde, örneğin Diyarbakır’daki saldırı da Gaziantep’teki saldırı da karakolun etrafının, alanın etrafının çok iyi şekilde bariyerlerle kapatılması sayesinde, mümkün olan en düşük zararı vererek bu saldırı gerçekleşti."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Dicle ve Gaziantep'te şehit olan güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet diledi. 

"İnşallah bu terör örgütlerini, artık bundan sonra hiçbir şekilde zarar veremeyecekleri noktaya getirmek için yapılan bu çalışmaların da sonuç vermesini temenni ediyorum." diyen Kurtulmuş, terör olaylarının sonrasında failin kimliği, bağlantılı olduğu terör örgütüne ilişkin elde edilen bilgilerin netleşmesini beklediklerini söyledi. 

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, Bursa'daki terör saldırısının failiyle ilgili olarak açıklama yaptığını anımsatan Kurtulmuş, "Kesinleştikten sonra açıklamamızı yapma durumundayız. Diğer saldırılarla ilgili de aynı yöntemi takip ediyoruz. Çünkü biz resmi bir açıklama yaptığımız zaman devlet ciddiyetinin bu açıklamanın yüzde 100 doğru olmasını, en ufak bir ihtimalin geride dahi kalmamasını gerektirir. Onun için diğer saldırılarla ilgili çalışmalar detaylı bir şekilde sürdürülüyor." açıklamasında bulundu.

"1 Mayıs’ta, 83’ü miting olmak üzere 140 etkinlik yapıldı"

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, geçmişte yaşanılan olayların, genel anlamda bu sene yaşanmadığını belirten, Kurtulmuş, 1 Mayıs'a ilişkin şu bilgileri aktardı:

"1 Mayıs'ta, 83'ü miting olmak üzere 140 etkinlik yapıldı. Bu etkinliklere yaklaşık olarak 180 bin insan katıldı. Genelde şenlik içerisinde, halaylarla, türkülerle bir emek bayramı, emekçi bayramı olarak bu bayram kutlandı. Bu bayramın legal bir şekilde ve gerçekten hiçbir olayın vuku bulmadan gerçekleşmesini sağlayan bütün kitlesel örgütlere, bu barış içerisinde gösterilerini yapan bütün sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara teşekkür ediyorum. Bir kez daha bütün işçilerimizin 1 Mayıs Bayramı’nı tebrik ediyorum."

Numan Kurtulmuş, az da olsa illegal kutlamalar ya da sabote etme girişiminde bulunanların olduğuna işaret ederek, "20 korsan gösteri yapıldı, bu korsan gösterilerde 235 kişi gözaltına alındı, bu gözaltına alınanlarla birlikte çok sayıda yasa dışı dokümanlar, yasa dışı bir takım malzemeler, molotofkokteylleri de olmak üzere ele geçirildi." diye konuştu.

DAEŞ ile yapılan mücadele

Kurtulmuş, bir taraftan PKK ile mücadele ederken, diğer taraftan da DAEŞ ile mücadele yapıldığını söyledi. Özellikle Kilis'in ve Kilis'teki vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını aktaran Kurtulmuş, "Son 3 ay içerisinde DAEŞ tarafından yapılan 55 roket atışı, Kilis ilimize düşmüş, bu 55 roket, 68 vatandaşımızın yaralanmasına, 19 kişinin ölmesine neden olmuştur. Bu 68 kişinin 16'sı Suriyeli, ölen 19 kişiden 7'si Suriyelidir." ifadelerini kullandı. 

DAEŞ'in sınırların ötesinde hareketli, çoğu kamyonetlerin üzerine yerleştirilmiş roketatarlarla Türkiye sınırlarına saldırdığını ve Kilis'i hedef aldığını anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Böylece Türkiye'ye bir zarar verdireceklerini düşünüyorlar. Daha doğrusu Türkiye'nin bu terör örgütüne karşı Suriye topraklarında yapmış olduğu ve Türkiye içinde yapmış olduğu etkin operasyonlarına kendilerince cevap vermeye çalışıyorlar. Bu anlamda hem uluslararası koalisyonu hem ABD'nin gözlemler, gözetleme imkanlarından daha fazla istifade edilerek DEAŞ'ın Türkiye'ye karşı vermiş olduğu bu zararın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Türkiye hiç kimseden bir yardım almasa da kendi sınırlarını, kendi sınır illerinden birisini koruyacak imkana sahiptir ve bu amaçla da Türkiye DEAŞ mevzilerinin ciddi bir şekilde takibini ve kontrolünü yapıp, olası herhangi bir tehdit gördüğü bölgelere karşı da kendi milli imkanlarıyla savunmasını ortaya koymaktadır."

Operasyonun yapıldığı ilçelerde 6 adımlık plan

Kurtulmuş, sunumlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalışmaların da gündemde olduğunu söyledi. 

Silopi, Sur, Cizre, İdil'de operasyonların bittiğini, bu ilçelerle ilgili rehabilitasyon çalışmalarının gözden geçirildiğini aktaran Kurtulmuş, operasyonların tamamlandığı ilçelerle ilgili 6 adımlık bir planın masaya yatırıldığını dile getirdi. 

Birinci adımın zarar, ziyan tespitlerinin yapılması, ikinci adımın yıkım, enkaz kaldırma çalışmalarının yapılması, üçüncü adımın riskli alanların ilanı, dördüncü adımın rezerv alanlarının ilanı olarak sıralayan Kurtulmuş, beşinci adımda ise imar planı olmayan bölgelerde imar planlarının yapılacağını belirtti. Son adımda ise tüm faaliyetlerden vatandaşların bilgilendirilmesi ve koordineli bir çalışmanın sürdürülmesi için irtibat bürolarının kurulması olacağını belirten Kurtulmuş, her ilçede farklı farklı planların uygulanacağını bildirdi. 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bu görüntüler, TBMM’ye, milletin meclisine yakışan görüntüler değildir. Bu görüntüler yakışmıyor ama hiç kimse de şunu zannetmesin, bu görüntüler ortaya çıkar ve biz böylece hükümete geri adım attırırız, bu dokunulmazlıklar konusunu rafa kaldırırlar diye düşünmesin." dedi. 

Kurutlmuş, "Bugün mahşeri vicdan, dokunulmazlık dosyalarının üzerinde işlem yapılmasını TBMM’ye telkin etmektedir. Halkımızın kahir ekseriyeti Türkiye’de dokunulmazlık dosyalarının kaldırılması sürecinden, bu süreçte AK Parti’nin almış olduğu kararla yola devam etmesinden memnudur." diye konuştu. 

"(Vize muafiyetiyle ilgili düzenlemeler) Parlamentoyu mümkün olduğunca hızlı çalıştırarak, bu anlamda üzerimizde sorumluluk olan adımların atılması için samimi gayret sarf ettiğimiz ortadadır." diyen kurtulmuş, "Bunun Avrupa’daki samimi siyasetçiler tarafından da görüleceğini düşünüyorum." dedi. 

Kurtulmuş şunları kaydetti: 

"4 Mayıs'a kadar bunlar bitirilecekti. Eğer 4 Mayıs'a kadar bitirilmese bile, çok az bir kısmı kalmış olsa bile bunun samimiyetle bitirilecek olduğu aşikardır. Zannediyorum hiç kimse bunları bahane ederek Türkiye'ye karşı bir mazeret üretmez diye temenni ediyorum. Ancak Türkiye ne yaparsa yapsın, bütün bunların hepsini gerçekleştirse bile, nasılsa Türkiye’ye karşı bir takım soğuk ilişkiler içinde olan, en hafifini söylüyorum, ağzıyla kuş tutsa yaranamaz muamelesi yapmaya çalışan bazı siyasetçiler olabilir."

Muhabir: Ali Kemal Akan, Hatice Özdemir, Kurbani Geyik, Sinan Uslu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın