Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Başbakan Yıldırım: Avrupa'daki memleket sevdalılarım bunun cevabını 16 Nisan'da verecek

Başbakan Yıldırım, "Avrupa'daki milyonlarca memleket sevdalılarım bunun cevabını 16 Nisan'da öyle bir verecekler ki onlar da şaşıracaklar, onlar da ters köşe olacaklar." dedi.

10.03.2017 - Güncelleme : 11.03.2017
Başbakan Yıldırım: Avrupa'daki memleket sevdalılarım bunun cevabını 16 Nisan'da verecek Fotoğraf: AA/Binnur Ege Gürün

BOLU 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylaması sürecinde partisince Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu.

Türkiye için ve millet için reform yaptıklarını söyleyen Yıldırım, "Bu değişiklik devletin daha hızlı çalışmasını sağlayacak, demokrasiyi daha güçlendirecek, bürokrasi daha verimli, etkin çalışacak. Ekonomi daha hızlı büyüyecek, yatırımlar, üretimler, yeni fabrikalar, iş, aş alanları daha da çoğalacak. Terörle mücadele evelallah 16 Nisan'dan sonra çok daha güçlenecek ve terörün belini kıracağız inşallah." değerlendirmesinde bulundu. 

"Kılıçdaroğlu'nun belli ki değişikliklerden haberi yok"

Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini söylemesinin ardından bazı vatandaşların "Yuh" diye bağırması üzerine, "Değmez, boş verin, yuh yok, yuhalama yok, bizde yuhalama yok. Kılıçdaroğlu'nun, belli ki değişikliklerden haberi yok. Ne diyor? 'Efendim bu değişiklik olursa cumhurbaşkanıyla başbakan ayrı ayrı partilerden gelirse o zaman ne olacak? O zaman bunlar arasında kavga olmaz mı?' Şimdi doğru söylüyor, hakkını yemeyelim. İşte biz onun için bunu değiştiriyoruz ama onun haberi yok. O, yardımcısının dediği gibi anayasayı tersinden okuyor. Bunlar zaten hiç düzden okumayı bilmezler. Eller gider Mersin'e bunlar gider tersine." dedi.

'Avrupa'daki memleket sevdalılarım cevabını 16 Nisan'da verecek'

Türkiye ve millet için son derece önem taşıyan bu değişikliğe bazılarının karşı çıktığına işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim bu hayırcılar? Hayırcılardan hayır gelmez. En güzel işler 'evet ile başlar. 'Evet'te bereket vardır. En başta terör örgütleri bu değişikliğe 'hayır' diyor. Kandil'den üst üste 'hayır' mesajları geliyor. Fetocular, 15 Temmuz'un katilleri bu değişikliğe 'hayır' diyor. PKK'nın elebaşları Avrupa'da 'hayır' propagandası yapıyor. Almanya açık açık kendi televizyon kanallarında 'hayır' propagandası yapıyor. Almanya bizim bakanlarımıza izin vermezken, bizim oradaki çalışmalarımıza izin vermezken bölücülerin, FETÖ'cülerin her türlü faaliyetlerine sonuna kadar izin veriyor. Almanya'da 'hayır'a özgürlük var, 'evet'e özgürlük yok. Benim Almanya'daki, Avrupa'daki milyonlarca memleket sevdalılarım bunun cevabını 16 Nisan'da öyle bir verecekler ki onlar da şaşıracaklar, onlar da ters köşe olacaklar Almanya'da. 

"CHP neye 'hayır' dediğini bilmiyor"

Bu sisteme CHP'nin karşı çıktığını anımsatan Yıldırım, "CHP bu sisteme 'hayır' diyor ancak CHP neye 'hayır' dediğini, neden 'hayır' dediğini de bilmiyor." şeklindeki görüşünü dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Cumhurbaşkanı ve başbakanın ayrı partilerden olması halinde sorun yaşanacağını" söylediğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kardeşim biz de bunun için değiştiriyoruz. İşte böyle sorun olmasın diye değiştiriyoruz. Belli ki neye 'hayır' dediklerinden bunların haberi bile yok. Anayasayı okumamışlar. Mecliste değişiklik görüşülürken bunların işi gücü kayıt tutmak, ortalığı karıştırmak, kürsüyü işgal etmek, arkadaşlarımıza saldırmak. Bunlardan vakit bulup da değişikliği bir türlü okumamışlar. 

"Yargının tarafsız, bağımsız olması sizi rahatsız mı ediyor?"

Bu yeni sistemde yargının da güçlendiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Mevcut anayasada yargının bağımsızlığından söz ediliyor. Şimdi biz buna yargı hem bağımsız hem de tarafsız diyoruz. Peki bunun nesine karşı çıkıyorsunuz? Yargının tarafsız, bağımsız olması sizi rahatsız mı ediyor? Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, bunun yapısını değiştiriyoruz, kıyameti koparıyorlar. Efendim neymiş? 'HSYK’yı cumhurbaşkanı belirleyecek'. Bu da tam bir püsküllü yalan. Şu anda cumhurbaşkanı HSYK'ya 4 tane üye seçiyor. Peki cumhurbaşkanını kim seçiyor? Millet seçiyor, millet. Milletin seçtiğine güvenmeyeceksin, memurların kendi aralarında seçtiğine güveneceksin. Yok böyle bir şey. 

Mevcutta cumhurbaşkanı 4 tane seçiyor, yenisinde de 4 tane seçiyor ama daha güzel bir şey var. Şu anda meclis, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na üye seçemiyor. Yani 50 milyon üzerinde vatandaş, meclisi seçiyor, vekilleri seçiyor o vekiller yargı bürokratlarını seçemiyor. Şimdi ne yapıyoruz? Bu değişiklik ile Hakimler Savcılar Kurulu'nun 7 üyesini Meclis seçiyor, sizin vekilleriniz seçiyor. İşte demokrasi bu. İşte yargı bağımsızlığı bu. Yargıdaki imtiyaza son veriyoruz."

"Darbe alışkanlığından gelen askeri mahkemeleri kapatıyoruz"

Askeri ve sivil yargı ayrımının da kaldırıldığını anlatan Yıldırım, "Darbe alışkanlığından gelen askeri mahkemeleri kapatıyoruz. Artık herkes, sivil mahkemelerde yargılanacak. Hesabını orada verecek. Yargıda birliği sağlıyoruz. Seçme yaşını 18'e indirmiştik. Seçilme yaşını 30'dan 25'e AK Parti indirdi. Şimdi de diyoruz ki hem seçme, hem seçilme yaşı 18 olacak. Dolayısıyla 18-25 yaş arasındaki 8 milyon gencimize siyaset kapılarını açıyoruz. CHP buna da karşı. Gençlerine güvenmeyenin geleceği olmaz. Türkiye'nin geleceği sizsiniz, gençlerdir. Onun için size güveniyoruz ve size siyasetin kapılarını sonuna kadar açıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Enes Kaplan, Ferdi Türkten, Selma Kasap, Mümin Altaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.