Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.40
BTC/USDT
70,304.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Başkentte 'çapraz' ekiplerle sigara denetimi

Sağlık Bakanlığı ekipleri, Ankara'daki kapalı alanlarda, farklı illerden gelen çapraz denetim elemanlarıyla çok sayıda kafe ve restoranda sigara denetimi yaptı.

15.02.2017 - Güncelleme : 15.02.2017
Başkentte 'çapraz' ekiplerle sigara denetimi

ANKARA - Duygu Yener

Sağlık Bakanlığı ekipleri, Ankara'da umuma açık kapalı alanlarda sigara denetimine çıktı. Farklı illerden gelen ve "çapraz denetim elemanı" olarak adlandırılan tütün denetçilerinin gerçekleştirdiği çalışmada, kafe ve restoranlarda sigara yasağına uyulup uyulmadığına dair tutanak tutuldu.

Son yıllarda tütün kullanım oranlarının artması üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla sigara denetimlerine ağırlık verildi. Bu kapsamda, Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü ve farklı illerden gelen denetim elemanları farklı noktalarda yiyecek ve içecek tüketilen mekanlarda denetim yaptı.

Denetimler sonrasında AA muhabirine açıklamada bulunan Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Mümtaz Yavuz, tütün yasağına uyan işletmelere ve vatandaşlara teşekkür etti.

İhlallerin nadir de olsa yaşandığına ancak genel olarak tütün yasağına uyulduğuna dikkati çeken Yavuz, "Ankara dışından gelen denetim ekiplerimiz 4 gün denetim yapacaklar ve bunun sonunda bir değerlendirme yapacaklar. Burada bizi sevindiren genelde güzel bir uyumun söz konusu olduğu. Ankara'da 25 ilçemiz, merkezde de 12 denetim ekibimizle bugün 300'e yakın denetim yapılacak." dedi.

Elektronik sigara ve nargilenin de yasak kapsamına girdiğini vurgulayan Yavuz, "Elektronik sigaranın da diğer tütün ve tütün mamullerinden hiçbir farkı yok. Elektronik sigaranın içerisinde nikotin ve aromalar var, diğer sigaradan çok daha zararlı. Kapalı mekan içerisinde de tüketildiği zaman yasak. Elektronik sigaranın ortama verdiği duman, sigara içmeyen vatandaşlarımıza da aynı tütün mamulleri ürünleri gibi zarar veriyor. Kanunun amacı da sigara içmeyen vatandaşlarımızın hakkını korumak." değerlendirmesini yaptı.

Mardin ve Çorum'dan denetime geldiler

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli tütün denetçisi Emel Oran da Ankara'ya 4 günlük bir çapraz denetim uygulaması için geldiğini söyledi.

Çapraz denetimlerde asıl amacın iller arasındaki eksikliklerin tespit edilmesi olduğunu belirten Oran, "Denetimlerimizin ilk gününde Ankara'da büyük bir oranda yasağa uyulduğunu tespit ettik. Kendi illerimizde de bunun gereğini yerine getirmek için çalışacağız. Ankaralılara teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çorum'dan gelen Emin Yandık da iller arası çapraz denetimin başarılı bir uygulama olduğunu ifade ederek, "Şu anda 15 ilde eş zamanlı uygulama yapıyoruz. Bizim ilimizdeki arkadaşlarımız başka illere gittiler. Başka bir zaman buradaki arkadaşlar da bizim ilimize gelecekler. Hem eksikliklerimizi görüyoruz karşılıklı hem de diğer illerdeki uygulamaları görerek kendi ilimizde uygulama şansı elde ediyoruz. Ankara'da uygulamanın güzel bir şekilde yürüdüğünü görmüş olduk." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.